• maandag 27 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

MinOWC: Leerkrachten weigeren ineens met Blue Wing te vliegen

| starnieuws | Door: Redactie

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) heeft een achterstand van meer dan SRD 3 miljoen bij Gum Air. De vliegmaatschappij weigert leerkrachten naar het binnenland te vervoeren, totdat er is betaald. Ondertussen is door tussenkomst van waarnemend president Ronnie Brunswijk, Blue Wing Airlines bereid gevonden om alvast een aantal leerkrachten te vervoeren, zodat ze het derde kwartaal kunnen beginnen. Maar de leerkrachten willen niet met Blue Wing vliegen, terwijl een deel eerder is opgehaald met deze vliegmaatschappij en naar Paramaribo is gevlogen.

Minister Henry Ori en zijn team zijn op een persconferentie donderdag, uitgebreid ingegaan op een aantal actuele

zaken dat met het onderwijsproces te maken heeft. Een daarvan is vervoer van leerkrachten naar het binnenland.  Natasia Bennanon, directeur Administratief en Technisch Beheer, geeft aan dat de schuld bij Gum Air is opgelopen tot SRD 2.891.746,79 en US$ 18.680. Het gaat om 6 chartervluchten die vorig jaar in april, november en december en januari dit jaar zijn uitgevoerd. Ori voegt toe dat de vluchten ook te maken hebben gehad met de calamiteiten in het binnenland die extra vluchten vereisten.

Ondertussen zijn de missives al in orde en is het wachten op het geld. Maar Gum Air gaat de vluchten pas

herstarten wanneer er daadwerkelijk is overgemaakt, wordt er aangegeven. Ori prijst waarnemend president Brunswijk voor zijn inzet de afgelopen dagen voor een oplossing. Brunswijk heeft tijdens zijn werkzaamheden in het binnenland Blue Wing zover kunnen krijgen om leerkrachten en hun kinderen op verschillende plekken op te halen en over te brengen naar Paramaribo. Nu is afgesproken dat Blue Wing een deel van de leerkrachten alvast gaat vervoeren.

Maar de leerkrachten hebben te kennen gegeven niet te willen vliegen met Blue Wing. "En nu speelt iets nieuws," deelt Ori mee. "De leerkrachten zijn met Blue Wing teruggekeerd. De vp heeft gebeld met Blue Wing en de leerkrachten kunnen morgen en overmorgen vertrekken als ze willen. Maar nu is er een nieuwe issue: de mensen willen niet vliegen met Blue Wing. Dat is erg frappant. Er is niets aan de hand. Het is een gecertificeerd bedrijf dat aan alle veiligheidsnormen voldoet."

Patricia Daniël, onderdirecteur Onderwijs Binnenland benadrukt: "De leerkrachten weigeren om te vliegen met Blue Wing. Dus nu moeten we gaan kijken wat we aan deze situatie gaan doen. Ze zijn naar Paramaribo gekomen met Blue Wing, maar nu weigeren ze om met ze te vliegen. Dus u ziet dat het ministerie niet stil zit, we kijken wat we allemaal kunnen doen, maar toch komen er stagnaties. Niet altijd van de kant van het ministerie." Blue Wing Airlines is internationaal gecertificeerd en voert vaker vluchten uit naar het Caribisch gebied.

| starnieuws | Door: Redactie