• donderdag 09 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Minister ROM: “Als we 400.000 hectare ontbossen, heeft dit directe gevolgen voor onze carbon-negatieve status”

| dagblad suriname | Door: Redactie

Minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) gaf afgelopen donderdag tijdens de begrotingsbehandeling in de Assemblee antwoord op de vragen betreffende gevaren van ontbossing en carbon negatieve status van Suriname. 

Ontwikkelingsscenario 2015-2035

Voor een achtergrondstudie ter ondersteuning van de nationale REDD+ strategie van Suriname in 2017 is een ontwikkelingsscenario voor de periode 2015 tot 2035 opgesteld, gebaseerd op uitgebreide consultaties met de agrarische sector, de bosbouwsector, de mijnbouw en het planbureau. Dit scenario werpt licht op mogelijke ontbossing als gevolg van geplande palmolieprojecten, zoals destijds het Bakhuys-project en de Nassau mijnbouwconcessie. De studie wijst erop, dat ontbossing in de Greenstone

Belt ook zal toenemen, voornamelijk als gevolg van goudmijnactiviteiten in deze subregio.

Meer dan 1 miljoen hectare ontbossing?

Volgens het ontwikkelingsscenario bedraagt de totale voorspelde ontbossing 656.000 hectare. Echter, als er nog eens 400.000 hectare zou worden ontbost of opgeofferd voor nieuwe landbouw initiatieven, zou het totale ontbossingcijfer de grens van 1 miljoen hectare overschrijden, aldus de minister. 

Regulering 

Als er geen effectieve regulering plaatsvindt, bestaat het risico dat alle sectoren bijdragen aan een aanzienlijke afname van onze bosbedekking van 92,6 procent. Echter, het bewaken van de bosbedekking vormt slechts een deel van het verhaal. De ontbossing die voortkomt uit grootschalige sector activiteiten vormt

niet alleen een bedreiging voor de biodiversiteit en waterkwaliteit van het ecosysteem, maar heeft ook een negatieve invloed op ons vermogen om klimaatfinanciering en carbon credits te genereren.

Carbon-negatieve status

Op dit moment, als bijvoorbeeld 400.000 hectare zou worden ontbost, heeft dit directe gevolgen voor de carbon-negatieve status. “We zouden dan slechts een buffer van 12 miljoen ton CO2 overhouden om carbon neutraal te worden”, aldus Dasai.

Kwik 

Tijdens de eerdere vragenronde stelde het VHP-Assembleelid RonnyAloema de vraag over het gebruik van kwik, daarbij benadrukte minister Dasai dat de import van kwik vergunningplichtig is. Hij wees op het feit dat volgens het Minamata Initial Assessment Report van 2020 een aanzienlijke hoeveelheid van 86.225 kilogram kwik per jaar wordt geschat als emissies en lozingen afkomstig uit de goudwinning. Deze emissies hebben ernstige gevolgen voor zowel de menselijke gezondheid als de biodiversiteit.

80% kwik fasering in 10 jaren 

Met betrekking tot het primair gebruik van kwik bepaalt het Minamata Verdrag dat landen, gebaseerd op hun eigen ontwikkelingsdoelen, in een nationaal actieplan moeten aangeven hoe de uitfasering van kwik zal plaatsvinden. Het ministerie heeft de intentie om een nationaal actieplan op te stellen voor het uitfaseren van kwik, waarbij het streeft naar een reductie van 80 procent binnen een periode van tien jaar.

SD

| dagblad suriname | Door: Redactie