• maandag 02 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Mennonieten binnengehaald door Suriname Pig Farms

| starnieuws | Door: Redactie

Een tweede groep Mennonieten is afgelopen week aangekomen in Suriname. (Beeld: Social Media)

Ondernemer Lex van Dijk van Suriname Pig Farms NV heeft zeven Mennonietenfamilies uit Bolivia naar Suriname gehaald. Zij zijn bezig met werkzaamheden te Tibiti. Een paar maanden geleden heeft de ondernemer vier families als testfase laten overkomen. Zij voldoen volgens de ondernemer heel goed. Er is 120 ha

weiland omgeploegd. "Over twee weken gaan wij soya en mais zaaien. Ze hebben heel hard gewerkt", zegt Van Dijk desgevraagd aan Starnieuws. Na de vier families zijn afgelopen week nog drie families naar Suriname gekomen. Het gaat in totaal 36 Mennonieten.

Van Dijk voert aan dat de Mennonieten zich ook moeten bewijzen en Surinamers moet hen een kans geven. Zijn varkensbedrijf heeft voer nodig. Door mais en soya hier op grote schaal te planten, worden deviezen bespaard, voert de ondernemer aan. De Mennonieten zijn experts op het gebied landbouw, van planten van soya en mais. Zijn bedrijf exporteert ook varkens

naar Barbados en Guyana. Hij heeft drie dagen geleden 120 levende biggen naar Guyana geëxporteerd omdat het buurland niet de kwaliteit heeft als in Suriname. Het bedrijf heeft meer dan 8.000 varkens en is het enige in Caricom dat is gecertificeerd.

Om voer te maken hoeven geen grondstoffen geëxporteerd te worden als voldoende mais en soya geplant kunnen worden. In de eerste fase is 120 ha geploegd. Bij de volgende regentijd wordt het aantal ha verdubbeld. Twee crops kunnen per jaar worden geplant omdat er twee regenseizoenen zijn. "Er worden geen bomen omgekapt, het gaat om weiland", benadrukt Van Dijk.

De Mennonieten verblijven op het terrein van de ondernemer bij de boerderij in het Tibitigebied. De aanvraag voor werkvergunningen worden in orde gemaakt. "Ze zijn op mijn terrein. Ze komen nergens van de overheid of op iemand anders terrein. Ze halen ook geen bomen weg, zoals men beweert. Er wordt niet ontbost, dat absoluut niet. Alles gebeurt op mijn terrein, mijn boerderijen", stelt de ondernemer. "Laten de mensen de kans geven om ons bij te staan. De grote voedselschuur waarover men jaren schreeuwt, kan nu eindelijk van de grond komen."

| starnieuws | Door: Redactie