• woensdag 04 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

LUCHTVERVUILING, NIET OPWARMING, BLIJKT NU BELANGRIJKSTE REDEN TE ZIJN WAAROM WE MEER ORKANEN HEBBEN -

| united news | Door: Redactie

Bron: Newsweek

De opwarming van de aarde kan orkanen beïnvloeden, deels omdat een warmere oceaan meer energie levert om ze van brandstof te voorzien. Maar het is niet de enige factor die meespeelt: een nieuw onderzoek bevestigt dat, voor de frequentie van orkanen, de effecten van luchtvervuiling nog groter zijn. Maar het ligt er wel aan waar je woont.

In de afgelopen vier decennia, zo blijkt uit het nieuwe onderzoek, was de afname van de vervuiling in de vorm van kleine aerosoldeeltjes afkomstig van transport, energieproductie en industrie in Noord-Amerika en Europa verantwoordelijk voor het toegenomen aantal orkanen en andere tropische cyclonen

in de Noord-Atlantische Oceaan.

In dezelfde periode had de toenemende vervuiling door de groeiende economieën van India en China het tegenovergestelde effect, waardoor de orkaanactiviteit in de westelijke noordelijke Stille Oceaan werd verminderd, zo blijkt uit de studie.
Een groeiend aantal onderzoeken heeft verbanden aangetoond tussen tropische cyclonen en de opwarming van de aarde, die het gevolg is van door de mens veroorzaakte uitstoot van kooldioxide en andere broeikasgassen. Een studie uit 2020 gebruikte bijvoorbeeld observatiegegevens om aan te tonen dat orkanen sinds de jaren tachtig sterker en destructiever zijn geworden naarmate de wereld is opgewarmd en de oceanen meer warmte

hebben opgenomen.

Antropogene aerosolen belangrijkste component in frequentie stormen

De nieuwe studie keek naar de aantallen, niet de kracht, van dit soort stormen. Ze toont aan dat het verminderen of verhogen van antropogene aerosolen “de belangrijkste component” is die de frequentie beïnvloedt.

Daarmee is de nieuwe studie consistent met andere onderzoeken die aantonen dat opwarming door regionale vermindering van vervuiling een veel meer diepgaand effect op de orkaanactiviteit heeft dan de opwarming van de oceaan door toenemende broeikasgassen. De nieuwe studie probeert een meer mondiale context te bieden waarin de regionale klimaatveranderingen plaatsvinden.

Dr. Murakami, een natuurkundige bij het Geophysical Fluid Dynamics Laboratory van de National Oceanic and Atmospheric Administration in Princeton gebruikte computersimulaties om iets te doen dat in de echte wereld praktisch onmogelijk zou zijn: de effecten isoleren van verontreinigende stoffen zoals zwaveldioxide. Deze vormen aerosolen, kleine deeltjes waarvan is aangetoond dat ze als bestanddeel van luchtverontreiniging schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid. Ze kunnen ook voorkomen dat zonlicht het aardoppervlak bereikt.

In de afgelopen decennia is de vervuiling door aerosolen in Noord-Amerika en Europa met misschien wel 50 procent afgenomen als gevolg van wetten en voorschriften die de uitstoot van bronnen zoals voertuigen en energiecentrales verminderen. De orkaanseizoenen in de Noord-Atlantische Oceaan over ongeveer dezelfde periode waren actiever, met een groter aantal stormen, dan in voorgaande decennia.

In de Noord-Atlantische Oceaan leidde de afname van aerosolen tot opwarming die twee effecten had op tropische cyclonen. Ten eerste resulteerde minder vervuiling in meer opwarming van de oceaan, wat betekende dat er meer energie was om stormen te vormen.

De afname van de vervuiling leidde ook tot opwarming van het land, en de gecombineerde opwarming beïnvloedde de atmosferische circulatie, waardoor de wind in de bovenste atmosfeer verzwakte. Dat leidde op zijn beurt tot minder windschering, de veranderingen in windsnelheid en -richting die van invloed kunnen zijn op hoe cyclonale stormen zich ontwikkelen. Minder windschering betekende dat stormen zich gemakkelijker vormden.

De simulaties toonden dat er een ander mechanisme aan het werk is in de Stille Oceaan. Toenemende vervuiling door aerosolen, grotendeels uit China en India, leidde tot afkoeling van het landoppervlak. Dit verminderde het temperatuurverschil tussen het land en de oceaan en verzwakte de moessonwinden die zich daar ontwikkelen. Dat leidde op zijn beurt tot minder tropische cyclonen, waaronder tyfoons, het Pacifische equivalent van orkanen.

KLIMAAT VERANDERING
 

| united news | Door: Redactie