• zondag 19 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

LIVING PLANET REPORT WWF 2024: WILDE DIERENPOPULATIE KELDERT IN 50 JAAR MET 73%

| united news | Door: Redactie

Fotocompilatie: Dr Kirsten Schuijt, Directeur-General WWF Internationaal.

Ondanks enkele succesverhalen over groeiende aantallen sneeuwluipaarden, Europese bizons of berggorilla’s in het wild gaat het wereldwijd nog steeds slecht met de natuur.

Uit het nieuwste internationale Living Planet Report van het WWF blijkt dat de gemiddelde populatiegrootte* van zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen en vissen sinds 1970 met een schrikbarende 73% is gedaald.

“De komende paar jaar zijn cruciaal om verder natuurverlies te stoppen. Anders dreigen ecosystemen zoals de Amazone, het Arctisch gebied en koraalriffen een gevaarlijk kantelpunt te bereiken, met mogelijk onomkeerbare veranderingen. “Het rapport benadrukt de dringende noodzaak voor Guyana en Suriname om gezamenlijk

actie te ondernemen om biodiversiteit te beschermen, essentieel voor ons levensonderhoud, terwijl ze zich ontwikkelen en bijdragen aan wereldwijde inspanningen tegen natuurverlies”, aldus Aiesha Williams, Conservation Director van WWF-Guianas.

Biodiversiteitscrisis

Het internationale Living Planet Report wordt elke twee jaar gepubliceerd en is een uitgebreid onderzoek naar de trends in de wereldwijde biodiversiteit. De Zoological Society London (ZSL) levert de 35.000 populatietrends van 5.495 soorten in de periode van 1970-2020 aan. De Living Planet Index laat zien hoe groot de biodiversiteitscrisis is. Dalende trends geven inzicht in veranderingen in een ecosysteem.

Dr Kirsten Schuijt, Directeur-General van WWF Internationaal stelt dat de natuur een noodkreet

laat horen. “De aan elkaar gekoppelde crisis van natuurverlies en klimaatverandering duwen in het wild levende dieren en ecosystemen over hun grenzen heen, met gevaarlijke wereldwijde kantelpunten die de natuurlijke systemen waar we op vertrouwen en afhankelijk van zijn, blijvend dreigen aan te tasten.

De catastrofale gevolgen van het verlies van enkele van onze meest waardevolle ecosystemen, zoals het Amazone regenwoud en de koraalriffen, zullen gevoeld worden door mensen en de natuur over de hele wereld.”

Grootste afname in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.

Uit de gegevens blijkt dat de afname het grootst is in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (sinds 1970 gemiddeld 95%). Tropische gebieden en zoetwatersoorten hebben het meest te lijden onder bedreigingen zoals grootschalige ontbossing voor met name landbouw, klimaatverandering, overbevissing, stroperij en ook vervuiling.

Ons Surinaams regenwoud ligt ten noorden van de Amazone, waar dit jaar al heel vroeg in het seizoen een ongekend aantal natuurbranden grote stukken bos hebben verwoest. Als de vernietiging van het Amazonegebied door menselijke omvorming van land (Anthropic Land Uses*), in dit tempo doorgaat kan het bos op een gegeven moment niet meer dezelfde functies vervullen met directe gevolgen voor het levensonderhoud van 47 miljoen mensen die in het gebied wonen, waaronder 511 inheemse bevolkingsgroepen.

250-300 miljard ton koolstof die eeuwenlang is het Amazonegebied is opgeslagen komt in versneld tempo vrij waardoor de opwarming van de aarde niet binnen de gestelde 1,5°C kan blijven. “De hele planeet zal dan de voordelen van het Amazonegebied, zoals de regulering van het klimaat, verliezen.”, licht Ravic Nijbroek toe, Head of Science and Impact van WWF-Nederland en mede-auteur van het rapport.

Making it happen

Bij elke uitgave van het WWF Living Planet Report zien we een verdere achteruitgang van de natuur en een destabilisatie van het klimaat. Dit kan zo niet doorgaan. Het is niet overdreven om te stellen dat wat de komende vijf jaar gebeurt, bepalend is voor de toekomst van het leven op aarde. We hebben deze beperkte tijd om de wereld op een duurzaam pad te krijgen, voordat de gecombineerde effecten van natuuraantasting en klimaatverandering ons nog verder richting onomkeerbare kantelpunten duwen. Het risico op falen is reëel, en de gevolgen zijn nauwelijks voor te stellen.

Tijdens COP15 in 2022 zijn 196 landen, waaronder Suriname, overeengekomen dat we in 2030 van natuurverlies naar natuurwinst willen. Welke actieplannen er zijn om dit te bereiken zal gepresenteerd worden tijdens de COP16, een internationale bijeenkomst over biodiversiteit welke eind deze maand door de United Nations wordt gehouden in Colombia. WWF benadrukt dat naast veel grotere inspanningen om de natuur te behouden en te herstellen, ook de oorzaken van de vernietiging aangepakt moeten worden. Dat kan door ons voedsel duurzamer te produceren en onze energie- en financiële systemen drastisch te hervormen.

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie