• zondag 21 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Mammograaf MMC gered dankzij huwelijksgeschenk oud arts assistent

| snc.com | Door: adh Mahabier

De gezondheidszorg in Suriname maakt moeilijke tijden mee. Vrijwel alle ziekenhuizen hebben het zwaar te verduren. Door gebrek aan financiële middelen kunnen defecte medisch apparatuur niet vervangen of gerepareerd worden. Terwijl veel van dit medisch apparatuur onontbeerlijk is voor goede gezondheidszorg. Dankzij geschenken en donaties uit Nederland kunnen sommige problemen opgelost worden zonder hulp van de overheid. 

Dit is het bijzonder verhaal over de mammograaf van het Mungra Medisch Centrum Nickerie (MMC) met dank aan Aline en Anthon.

Een mammograaf is een belangrijk röntgenapparaat, waarmee foto's worden gemaakt van de (vrouwelijke en soms mannelijke) borst(en). Een mammografie helpt borstkanker en/of precancereuze letsels

op te sporen. Het helpt een radioloog om een juiste diagnose te kunnen stellen. Een belangrijk medisch apparatuur dus. 

Negen maanden geleden begaf het enige mammograaf van het MCC in Nickerie. Jaarlijks werd gemiddeld 400 keer gebruik gemaakt van dit apparatuur. Patiënten die een mammografie nodig hebben moeten nu een afreizen naar Paramaribo. Een lange en moeizame reis (4 uur enkelreis) welk niet bepaald goedkoop is voor Surinamers. Veel Nickerianen kunnen deze reis niet betalen, laat staan de overnachting. 

Hoofd van röntgen afdeling, Danielle Holwijn, trok aan de bel bij dokter Mahabier. Een mammograaf is een onontbeerlijke apparatuur is een ziekenhuis. Daar

waren beiden het over eens. Op verzoek van mevrouw Holwijn heeft Mahabier besloten om persoonlijk financiering te gaan zoeken voor de reparatie. De reparatiekosten zijn ingeschat op 3000 euro door de Siemens Nederland. De directie van Siemens Nederland heeft binnen 2 weken spoed reparatie beloofd.  

Geschenk uit de hemel

De financiering nog. Tijdens de zoektocht naar financiering kwam een verlossend telefoontje van Aline Kiewiet. Aline heeft een half jaar in 2017 gewerkt als arts assistent in het MCC. 

Aline stapt op 14 mei 2022 in het huwelijksbootje met zijn aanstaande echtgenoot Anthon Kluijfhout. Hun huwelijksgeschenk willen zij graag doneren aan een goed doel aan het MMC. Het voorstel van Mahabier om het te doneren ten behoeve van reparatie van het röntgenapparaat van het MCC was volgens beide een uitstekend idee.

Aline Kiewiet en haar aanstaande echtgenoot Anthon Kluijfhout
Aline Kiewiet en haar aanstaande echtgenoot Anthon Kluijfhout

Aline kijkt heel positief terug naar haar tijd in Nickerie. Het werk in Nickerie heeft haar gemotiveerd om verder te studeren tot  internist. Inmiddels is zij begonnen aan haar opleiding tot internist in het Isala ziekenhuis in Zwolle. De tweede fase van de opleiding zal zij vervolgen in het UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen). 

Nu de financiering rond is kan de reparatie van het mammograaf spoedig uitgevoerd worden. De Nickerianen zijn erg blij en dankbaar voor deze donatie en wensen Aline en Anthon heel veel geluk samen. De Nickerianen hopen Aline een keer weer te zien in Nickerie.
 

| snc.com | Door: adh Mahabier