• zaterdag 12 October 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Levendige smokkel visblaas uit Guyana en Frans Guyana wordt aangepakt

| dagblad suriname | Door: Redactie

Er schijnt al geruime tijd sprake te zijn van een levendige smokkel van visblaas uit Guyana en Frans Guyana. De lokale markt wordt hierdoor overspoeld waardoor de prijs is gaan kelderen. Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij ILVV) heeft op de persconferentie van de regeringsraad deze week aangekondigd, dat bij de politie controleposten te Burnside en Stolkertsijver verscherpte controles zullen worden uitgevoerd tegen de smokkel van visblaas.

Naast de verkoop van visvangst, is de verkoop van vers schoongemaakte visblaas voor Surinaamse vissers een belangrijke inkomstenbron. Verse visblaas wordt door opkopers nu voor gemiddeld USD 160 per kilogram opgekocht. Enkele

jaren geleden werd nog voor rond USD 195 voor een kilogram betaald door opkopers. De kelderende opkoopprijs van visblaas vanwege de illegale visserij en illegale invoer uit Guyana en Frans Guyana is een van de klaagpunten waarvoor het Visserscollectief aandacht vraagt van de regering. 

Visblaas die op de lokale markt wordt verhandeld wordt verkregen van de vissoorten bang bang, kandratiki en soms koepila. Vissers verwijderen tijdens de visvangst op zee de ingewanden uit de vis en de visblaas wordt als product apart verzameld. 

Enkele jaren geleden werd gemiddeld per visvaart nog tussen de 15 tot 20 kilogram visblaas verzameld. Door de aanwezigheid

van illegale vissers op zee wordt tegenwoordig met moeite gemiddeld slechts 8 kilogram visblaas gemaakt. 

Dekking expeditiekosten

Surinaamse vissers aangesloten bij het Visserscollectief zeggen dat ze in het verleden uit de verkoopopbrengsten van visblaas een aanzienlijk deel van hun expeditiekosten per vaart terug konden verdienen. Met de hoeveelheden die ze tegenwoordig maken en vanwege de kelderende opkkoopprijs kan slechts een fractie van de gemaakte kosten worden gedekt.

Verse schoongemaakte visblaas wordt in de zon gedroogd en als droog product op de markt gebracht. In de Chinese keuken wordt het veelal in soepgerechten gebruikt. Bij vooral Javanen wordt gedroogde visblaas als kroepoek geconsumeerd. 

Het overgrote deel van de opgekochte visblaas in Suriname vindt zijn weg naar de export. Mede vanwege de groeiende aanwezigheid van Chinezen in het land, is de laatste jaren sprake van een toenemende export van visblaas, voornamelijk richting China. Hoe groot deze exporthoevelheden zijn kan vooralsnog niet worden achterhaald. De toename van het exportvolume heeft vorig jaar de overheid ertoe gebracht de  exportwaarde van visblaas per kilogram fors te verhogen naar naar USD 30 per kilogram. 

De productie en export van visblaas is ondertussen ook bekend geworden in Brazilië en andere Zuid-Amerikaanse landen. Het product wordt voornamelijk naar China geëxporteerd.

| dagblad suriname | Door: Redactie