• maandag 25 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

LATIJNS-AMERIKA EN DE CARAÏBEN BLINKEN UIT IN HERNIEUWBARE ENERGIE, MAAR SUKKELEN NOG MET EFFICIËNTIE

| united news | Door: Redactie

Latijns-Amerika en de Caraïben hebben succesvolle stappen gezet in hernieuwbare energie, maar kampen nog steeds met uitdagingen op het gebied van energie-efficiëntie en de kwetsbaarheid van hun bevolking en economieën voor klimaatverandering.

Terwijl de regio goed presteert met hernieuwbare energiebronnen, blijft de efficiëntie van energiegebruik achter en zijn er uitdagingen om duurzame klimaatmaatregelen door te voeren.

In Latijns-Amerika en de Caraïben is de huidige capaciteit voor elektriciteitsopwekking al voor 58% afkomstig van hernieuwbare bronnen, en in elf landen ligt dit aandeel zelfs boven de 80%, aldus Alfonso Blanco, energie-expert en directeur bij de Inter-American Dialogue. De Latijns-Amerikaanse Energieorganisatie (Olade) meldde dat de

totale elektriciteitscapaciteit in de regio in 2022 480.605 megawatt (MW) bedroeg, waarvan ongeveer 300.000 MW afkomstig was van hernieuwbare bronnen, met 200.000 MW uit waterkracht. De rest komt nog steeds uit fossiele brandstoffen.

Hoewel de regio snel groeit in zonne- en windenergie – met respectievelijk een capaciteit van 64.513 MW en 49.337 MW in 2022 – blijft de capaciteit van waterkracht op een stabiel niveau van 202.000 MW.

Volgens Blanco kunnen Latijns-Amerika en de Caraïben hun capaciteit voor elektriciteitsopwekking uit zonne- en windenergie vergroten, maar is een verdrievoudiging van hun waterkrachtcapaciteit niet haalbaar.

De recente energiecrises in landen als Ecuador en Cuba, waar

stroomuitval tot wel 14 uur per dag duurde, laten de zwakke plekken in de energievoorziening zien. Daarnaast bedreigen droogteperiodes, zoals recentelijk in Bogotá en het Braziliaanse Amazonegebied, de hydro-elektrische systemen die een groot deel van de regio van stroom voorzien. In de hele regio worden ongeveer 17 miljoen mensen, oftewel vier miljoen huishoudens, nog steeds geconfronteerd met een gebrek aan toegang tot elektriciteit.

Deze problemen worden besproken op de 29e Conferentie van de Partijen (COP29) van het VN-Klimaatverdrag, die op 11 november van start ging in Bakoe, Azerbeidzjan. Deze jaarlijkse bijeenkomst van 196 deelnemende landen heeft als hoofddoel financiering voor klimaatactie en bekijkt daarnaast de wereldwijde toezegging om de capaciteit voor hernieuwbare energie te verdrievoudigen en de energie-efficiëntie te verdubbelen tegen 2030. COP28 in Dubai stelde voor om de wereldwijde capaciteit van hernieuwbare energie uit te breiden naar 11.000 gigawatt (GW) tegen 2030 – een doelstelling die waarschijnlijk niet gehaald zal worden gezien de nationale plannen van landen.

UNITEDNEWS

 

 

| united news | Door: Redactie