KLM MISLEIDDE KLANTEN MET VAGE GROENE CLAIMS, OORDEELT RECHTBANK
| united news | Door: Redactie
Foto: De reclamecampagne van KLM, die niet in goede aarde viel bij Fossielvrij NL, een Nederlandse milieuorganisatie. | Bron: The Guardian.
In een zaak over greenwashing die door de campagnegroep Fossielvrij NL werd aangespannen, oordeelde de rechtbank van Amsterdam op woensdag dat KLM de wet had overtreden met misleidende reclame in 15 van de 19 getoetste milieuklachten.
Deze omvatten claims dat de luchtvaartmaatschappij streeft naar een “meer duurzame” toekomst en verklaringen op hun website over de voordelen van het compenseren van een vlucht.
“Het vonnis van vandaag is een historische overwinning in de strijd tegen greenwashing”, aldus Hiske Arts, campagnevoerder bij Fossielvrij NL. “De
Meerdere claims die KLM deed over hun milieudoelstellingen werden als misleidend bestempeld omdat ze te vaag waren. Met betrekking tot een billboard op Schiphol waarop een kind op een schommel te zien is, oordeelde de rechtbank dat de verklaring van KLM “Help ons mee aan een duurzamere toekomst te bouwen” niet uitlegde hoe vliegen met KLM verband houdt met enig milieu voordeel. De indruk werd versterkt door de achtergrond van lucht, bergen en water, zo oordeelde de rechtbank.
De
“Deze maatregelen dragen slechts marginaal bij aan de vermindering van de negatieve milieuaspecten en wekken de verkeerde indruk dat vliegen met KLM duurzaam is”, aldus de rechter.
Vier door de campagnevoerders bekritiseerde uitspraken werden als eerlijk beoordeeld. De rechtbank oordeelde ook dat de luchtvaartmaatschappij de onjuiste verklaringen niet hoefde te rectificeren of klanten te waarschuwen dat vliegen op dit moment niet duurzaam is. Wel oordeelde de rechtbank dat KLM, wanneer zij hun klanten informeert over ambities om emissies te verminderen, dit “eerlijk en concreet” moet doen.
Campagnevoerders noemden het vonnis van de rechtbank een belangrijke overwinning tegen greenwashing, maar waarschuwden dat het niet genoeg is. “Het aanpakken van greenwashing is momenteel een kat-en-muisspel”, aldus Rosanne Rootert, campagnevoerder bij Reclame Fossielvrij. “Als er één misleidende campagne wordt gestopt, verschijnen er 10 nieuwe. En je kunt er pas op reageren als de schade al is geleden: mensen hebben de reclames al gezien.”
Een soortgelijk punt werd vóór de uitspraak gemaakt door de advocaat van KLM, Branda Katan, hoogleraar ondernemingsrecht aan de Universiteit Leiden.
Katan, die op vrijdag een intreerede aan de Universiteit Leiden zal houden met de titel: “Duurzaamheid door aansprakelijkheid? Stel uw hoop niet te hoog”, zei dat civiele rechtszaken traag zijn en de resultaten alleen iets zeggen over een specifieke zaak. “Met klimaatrechtelijke procedures trek je aandacht – media-aandacht – en dat is althans de hoop, wek je angst bij andere bedrijven. Dus belangengroepen gebruiken het om gedragsverandering teweeg te brengen.”
Hoewel de luchtvaartsector momenteel slechts een klein deel van de broeikasgasemissies vertegenwoordigt, zal haar bijdrage aan de klimaatverandering naar verwachting toenemen naarmate de vraag stijgt. Het Internationaal Energieagentschap stelde vorig jaar vast dat de groei van de luchtvaartactiviteit in het verleden de verbeteringen in efficiëntie heeft overtroffen.
Rootert zei dat de “logische volgende stap” is dat de EU reclame voor fossiele brandstoffen verbiedt, net als met tabak. “Een volledig verbod op reclame voor fossiele brandstoffen, zoals voor vliegverkeer, is de enige manier om greenwashing door deze bedrijven echt uit te bannen.”
De woordvoerder van KLM, mevrouw Marjan Rozemeijer, gaf aan dat de 19 communicatie-uitingen die ter sprake kwamen in de rechtszaak al geruime tijd niet meer door de luchtvaartmaatschappij worden gebruikt. “Wij zijn verheugd dat de rechtbank heeft geoordeeld dat wij met onze klanten en partners mogen blijven communiceren over onze aanpak om de luchtvaart duurzamer te maken. Wij blijven continu leren hoe wij hen hierbij het beste kunnen betrekken.”
Mevrouw Rozemeijer voegde toe: “Het is positief dat de rechtbank ons meer duidelijkheid verschaft over wat wel en niet is toegestaan, en hoe wij op transparante en eerlijke wijze kunnen blijven communiceren over onze aanpak en activiteiten.”
KLIMAAT
| united news | Door: Redactie