• vrijdag 24 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

INHEEMSE GEMEENSCHAPPEN VOLGEN ONTWIKKELINGEN BAUXIETMIJN CHINALCO MET ARGUSOGEN

| united news | Door: Redactie

Foto: Inheemse gemeenschappen volgen ontwikkelingen bauxietmijn chinalco met argusogen.

Plannen voor een groot mijnbouwproject in het westen van Suriname hebben alarmbellen doen afgaan bij nabijgelegen inheemse gemeenschappen, die vrezen dat het project lokale ecosystemen zal vernietigen, hun landrechten zal schenden en hun traditionele manieren van leven zal ondermijnen.

De bauxietmijn, beheerd door de Chinese onderneming Chinalco, zou in 2026 beginnen met operaties, waarbij de eerste bouwwerkzaamheden medio dit jaar gepland staan. De omvang van het project baart activisten zorgen, die stellen dat de overheid de economie boven de rechten van haar burgers stelt.

“Er is niets mis met het verbeteren van de infrastructuur.

Er is niets mis met het creëren van banen – dat is absoluut geweldig,” zei John Goedschalk, hoofd van Climate Change Advisory Services, een adviesgroep op het gebied van klimaatverandering en natuurbehoud, tegen het internationaal milieutijdschrift Mongabay. “Maar laten we het goed doen. Laten we het op een manier doen die de rechten van mensen om te leven waar ze leven niet wegnemen.”

Als het project door het parlement wordt goedgekeurd, zal Chinalco de komende 30 jaar jaarlijks ongeveer 6 miljoen ton bauxiet produceren op een 280.000 hectare groot terrein. Het mineraal wordt gebruikt voor de productie van aluminium en is

al decennia lang een hoeksteen van de Surinaamse economie.De mijn, gelegen nabij het dorp Bakhuis, zal de herstelling en uitbreiding van de infrastructuur voor een haven en spoorlijn uit de jaren 70 vereisen. Het geeft het bedrijf tevens “prioriteitsrechten” voor het gebruik van de Corantijnrivier voor baggerwerkzaamheden, een proces waarbij rivierbodem sediment wordt verwijderd. Ook heeft het bedrijf de eerste rechten op andere mineralen die in het gebied worden aangetroffen. De staat Suriname heeft een aandeel van 13% in het bedrijf en zal naar verwachting tot 6% aan royalty’s ontvangen, wat kan oplopen tot miljarden dollars aan inkomsten, voorspellen ambtenaren.

Chinalco, een staatsbedrijf uit China, is actief in twintig landen wereldwijd, waaronder de Toromocho-kopermijn in de regio Junín in Peru. Chinese bedrijven die in Latijns-Amerika werken, zijn bekritiseerd vanwege het omzeilen van milieu- en mensenrechtenvoorschriften bij mijnbouw en infrastructuurprojecten, evenals het aangaan van grote leningen die moeilijk terug te betalen zijn.

“We hebben expliciet aangegeven dat we op zoek waren naar een bedrijf dat compliant is, dat een goed trackrecord heeft en een goede geschiedenis heeft wat betreft gezondheid, veiligheid, milieu en lokale gemeenschappen,” zei Daniel Lachman, hoofd van de Presidentiële Commissie voor de Ontwikkeling van West-Suriname Bakhuis.

In november 2024 werd een memorandum van overeenstemming ondertekend door de regering en Chinalco, voordat de bewoners officieel op de hoogte waren gesteld van de mijn, aldus de Vereniging van Inheemse Dorpsleiders (VIDS), die alle 51 inheemse dorpen in Suriname vertegenwoordigt. De overheid stelt dat het raadplegingsproces al begon vóór het ondertekenen van het memorandum van overeenstemming, maar versnelde zodra de voorwaarden voor het project duidelijker werden.

VIDS stelt dat de tijdlijn de rechten van de inheemse gemeenschappen schendt om geraadpleegd te worden over het project, dat pas zou moeten doorgaan wanneer de overheid “vrije, voorafgaande en geïnformeerde toestemming” heeft verkregen. Activisten zeggen dat er niets “vrij” of “vooraf” is aan het ondertekenen van een memorandum van overeenstemming, terwijl het raadplegingsproces nog gaande is of men wacht op een parlementaire stemming.

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie