• donderdag 21 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Indiaas palmoliebedrijf verrijst definitief in West Suriname

| dagblad suriname | Door: Redactie

Geplaatst op september 19, 2013

Het kan nog enkele maanden duren voordat het Indiase Foods Fats & Fertilizers (3F) Oil Palm Agrotech Ltd. in productie gaat in Apoera, West Suriname. NDP-assembleelid Rachied Doekhie voerde gisteren samen met een delegatie van het Indiase 3F en minister Steven Relyveld van Ruimtelijke Ordening, Grond en Bosbeheer gesprekken om een oplossing te vinden voor het probleem betreffende de toewijzing van de grond aan het bedrijf. Die onduidelijkheid is naar zeggen van Doekhie zo goed als weggewerkt.

“Alle neuzen wijzen nu in één richting over de toegewezen plek in West Suriname.

De leiding van 3F in India moet nu

aangeven of zij akkoord gaat met deze nieuwe bestemming. Aanvankelijk was aan 3F een stuk grond van ruim 40.000 hectare toegewezen in Para, in het gebied achter Blakawatra, Mapane en Mopoksu. Die toewijzing gaf problemen, daar een aantal bedrijven en personen claimde reeds concessies te hebben in voornoemd gebied.

Tijdens het onderhoud gistermorgen op het ministerie van RGB, waar ook functionarissen van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) aanwezig waren, zijn verdere technische afspraken gemaakt onder meer over de inrichting van het gebied, de grootte van het areaal en de infrastructurele voorzieningen. Maar het wachten is eerst op het antwoord van

3F-directeur Sanjay Goenka. Doekhie zegt dat president Bouterse met het alternatieve voorstel kwam over de grond te Apoera.

In het verleden zijn er pilot-projecten uitgevoerd in West Suriname, waarbij ruim 100 hectare aan areaal beplant was met palmolie. Doekhie voerde vorig jaar als speciale afgezant van president Bouterse reeds gesprekken met het bedrijfsleven van India. Tijdens deze missie zijn de onderhandelingen met 3 F voortgezet. Het bezoek van de Indiase delegatie is een uitvloeisel van deze speciale missie van de parlementariër.

Doekhie zegt dat de 3F-delegatie ook gesprekken gevoerd heeft met Richard Kalloe en Rudie Roseval van IDCS over onder andere de betaling van invoerrechten en andere heffingen. Die afspraken met IDCS zijn nog niet volledig rond. Doekhie bevestigt dat het palmolieproject 4.000 banen zal creëren voor Suriname. Skills waarin het lokaal arbeidsreservoir niet kan voorzien, zullen volgens de parlementariër worden ingevuld door kader vanuit India. Al in 2008 begon 3 F in Suriname met het voeren van gesprekken voor het opzetten van een palmoliefabriek. Het bedrijf is sinds 196 actief in deze sector. Het palmolieproject behelst een investering van ruim 200 miljoen Amerikaanse dollars.

| dagblad suriname | Door: Redactie