• woensdag 27 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

IMF | ‘SOCIALE BESCHERMING HAD NOOIT EEN BIJZAAK MOGEN ZIJN’

| united news | Door: Redactie

Foto compilatie: President Chandrikapersad Santokhi en IMF-delegatieleider Anastasia Guscina.

De regering heeft tot nu pover gepresteerd wat betreft sociale bescherming van kwetsbare delen van de Surinaamse samenleving bij het uitvoeren van haar economische hervormingsmaatregelen. Hierin zal verandering moeten komen.

De uitkeringen om de gevolgen van de kostenverhogende maatregelen op te vangen moeten effectiever plaatsvinden en er moet ook meer transparantie komen van de overheid. Dat zei IMF-delegatieleider Anastasia Guscina deze week tijdens een persconferentie aan het einde van een evaluatiemissie in Suriname. Ze gaf aan dat volgend jaar zodanige condities zullen worden geschapen dat de overheid op de begroting meer ruimte heeft

om in te spelen op de noden van de kwetsbare groepen.

“Het is belangrijk om geld uit te geven aan sociale bescherming. En dit is een gebied waar de resultaten teleurstellend zijn. Sociale bescherming had nooit een bijzaak mogen zijn”, reageerde Guscina, op vragen van journalisten. Al vanaf de periode van toenmalig Financiënminister Armand Achaibersing is het IMF ontevreden over de ondermaatse prestaties ten aanzien van het sociale vangnet.

“Toen het IMF enerzijds de afschaffing van de brandstofsubsidies, de geleidelijke afschaffing van de elektriciteitssubsidies en andere maatregelen aanbeval, werd er in feite tegelijkertijd verondersteld dat er steun zou zijn voor de bevolking

in de vorm van sociale beschermingsprogramma’s.

Ik weet niet of mensen het beseffen, maar dit is het terrein waarop het fonds de overheid heeft gevraagd meer uit te geven. Het is een heel ander regelitem vergeleken met alle andere. In andere gevallen zeggen we: ‘laten we consolideren’. Bij deze zeggen we: ‘laten we meer uitgeven’”, aldus de IMF-missieleider.

Guscina verder: “Hier is sprake van enige onder prestatie. De jammerlijke ondermaatse prestaties en de inspanningen moeten worden opgevoerd om de doelstellingen vóór het einde van het jaar te halen en er ook voor te zorgen dat het geld bij de juiste mensen terechtkomt. En dat de waarde van die uitkeringen niet wordt uitgehold door inflatie. We hebben dit gesprek dus met de president gehad en hij is van plan deze situatie ter harte te nemen.”

Het IMF beklaagt zich ook over het gebrek aan transparantie. De regering is gevraagd om meer transparantie over de uitgaven voor sociale bescherming. Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting moet op zijn website publiceren hoeveel huishoudens in elk district de sociale uitkeringen hebben ontvangen, “zodat er ook verantwoording wordt afgelegd aan het publiek en ook op de website wordt uitgelegd wie daarvoor in aanmerking komt”.

Burgers kunnen dan, aldus Guscina, aan de hand van de criteria zelf nagaan waarom ze wel of niet in aanmerking zijn gekomen. Ze benadrukte dat het geld verstandig moet worden uitgegeven door de overheid. Zaken, zoals infrastructuur, zijn volgens het IMF “een ander belangrijk doel”.

Met de regering is ook gesproken over de salarissen bij de overheid.

“Onze mening is dat de salarissen in de publieke sector schandalig laag zijn. Het is niet correct dat de leraar afhankelijk is van het geven van bijlessen alleen maar om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen, omdat hun salaris door de inflatie zo erg is gedegradeerd.

” Het is volgens haar belangrijk om te beseffen dat er ook veel verspilling is. Eén van de voorwaarden van het programma is het wegwerken van spookambtenaren. “Achttien procent van de ambtenaren is niet geregistreerd in het systeem en de bevolking zou verandering en verantwoordelijkheid moeten eisen.

Het is zonde en het is ook demoraliserend, want als je in de publieke sector zat en hard werkt en je weet dat een groep mensen geld ontvangt terwijl ze niets doet, dan is dat niet correct. En het is regelrechte diefstal. Laten we de dingen noemen zoals ze zijn. Je moet geen medelijden hebben met die mensen”, zei Guscina.

Als de spookambtenaren van de betaalrol worden geschrapt, ontstaat er meer ruimte voor behoorlijke loonsverhogingen. “Ik weet dat het gemakkelijk is om te zeggen: ‘Dankzij het fonds zijn onze salarissen laag’. Nee, het komt door de verspilling en door de mensen die geld in hun zak steken zonder te werken. Dat is dus waar je terechte woede op moet worden gericht.”

Guscina merkte op dat tegelijkertijd de overheid de inkomsten nodig heeft om haar zaken te kunnen doen en daar is bijvoorbeeld de belasting over de toegevoegde waarde (BTW) voor bedoeld. “Het is onmogelijk om de perfecte wet te hebben en je kunt verlamd raken door de democratie.

Je kunt het uitstellen en uitstellen, totdat iedereen tevreden is, maar laten we eerlijk zijn: ‘niemand houdt ervan om belasting te betalen’. Niemand zal ooit gelukkig zijn, maar elke keer dat je uitstelt, verlies je potentiële inkomsten die zouden kunnen worden gebruikt om salarissen te betalen, ook voor die vakbonden die protesteren en om socialezekerheidsuitkeringen te betalen aan de armen en kwetsbaren die lijden.”

De IMF-vertegenwoordiger, de minister van Financiën en Planning en de Governor van de Centrale Bank van Suriname presenteerden tijdens de ontmoeting de stand van zaken over de uitvoering van het herstelprogramma.

Minister Stanley Raghoebarsing gaf aan dat de besprekingen met het IMF-team goed zijn verlopen en zei dat één van de vraagstukken die van belang is bij de eerstkomende evaluatie van wat tot nu toe aan maatregelen zijn getroffen de schuldherschikking met China is.

UNITEDNEWS

GERELATEERD AAN: IMF GEEFT SURINAAMSE POLITICI FLINKE BOLWASSING VOOR ONDERLING GEKIJF

| united news | Door: Redactie