• zondag 22 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Het trump efffect ook in Suriname

| snc.com | Door: adh Mahabier

Parlementen en andere overheidsgebouwen in de wereld worden steeds vaker doelwit van demonstranten. Na de bestorming van het parlement van de Verenigde Staten in 2021 volgde Irak in 2022, Brazilië in 2023 en nu ook in Suriname. De betogingen in Suriname hadden veel gelijkenissen met de andere incidenten. Er is een sterke link met anarchisme. Democratische rechtsstaten komen hierdoor flink onder druk. Deze ontwikkeling in de wereld is zorgelijk voor de wereld democratie. 

Door social-media berichten was de bestorming van het Capitool in Washington internationaal goed te volgen. Miljoenen hebben deze beelden zelf live gezien. Als er vergelijkbare incidenten op andere

plekken in de wereld plaats vinden dan wordt de link met Trump al snel gemaakt. Trump heeft wellicht in Amerika, de grootste democratie van de wereld, een trend ontketend waar hij de gevolgen niet van kan overzien.

Het is niet de 1e keer dat het Capitool doelwit is van een aanval. In 1812 is de nog jonge republiek Amerika in oorlog met Groot-Brittannië. Op 24 augustus 1814 bezetten de Britten Washington en steken alle overheidsgebouwen zoals het Witte Huis en het Capitool in brand. Een groot deel van die gebouwen brandt tot op de grond af. De brand in het Capitool

zorgt ervoor dat het gedeelte waar de senaat is gehuisvest geheel in rook opgaat. Alleen een hevige regenbui zorgt ervoor dat een deel van het Capitool gespaard blijft.

In 1915 is Amerika nog niet betrokken bij wat later de Eerste Wereldoorlog zal worden genoemd. De Amerikanen, en dan vooral rijke Amerikanen, steunen de Britten financieel, hetgeen voor Erich Münter, een Duits-Amerikaanse professor en spion voor Duitsland, onverteerbaar is. Hij plaatst daarom een koffer met 3 staven dynamiet in de ontvangsthal van het Capitool. De explosie veroorzaakt veel schade, maar niemand raakt gewond.

Op 1 maart 1954 openen 4 nationalisten uit Puerto Rico het vuur in het Huis van Afgevaardigden. Er raken 5 mensen gewond. De 4 willen dat Puerto Rico onafhankelijk van de VS wordt. Ze worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 75 jaar.

 

De bestorming van het Capitool - Verenigde Staten januari 2021

Op 6 januari 2021 bestormden aanhangers van de Amerikaanse president Trump het Capitool in Washington. Trump en zijn medewerkers hadden Amerikanen ervan overtuigd dat de verkiezingsoverwinning van zijn Democratische rivaal, Joe Biden, is gestolen. Dit leidde tot een ongekende aanval op de Amerikaanse democratie.

Irak 30 juli 2022

Het Iraakse parlement in de hoofdstad Bagdad werd op 30 juli 2023 ingenomen door aanhangers van de invloedrijke sjiitische leider Moqtada al-Sadr. Ze waren woedend omdat tien maanden na de verkiezingen de onderhandelingen over een nieuwe regering nog altijd muurvast zitten.

Bij de verkiezingen in oktober vorig jaar veroverde de partij van Al-Sadr 74 van de 329 zetels in het parlement, en werd daarmee de grootste partij. Maar het lukte hem niet een regering te vormen met soennitische en Koerdische partijen.

De beoogde nieuwe minister-president riep onvrede op. Veiligheidsdiensten probeerden vergeefs de massa buiten deze zone te houden. Op beelden is te zien dat de betogers hoge betonnen zuilen omver trekken.

 

Brazilië januari 2023

Betogers in Brazilië bestormden in januari  van dit jaar parlementsgebouw, het presidentieel paleis en het Hooggerechtshof. De bestormers accepteerden de kersverse president Lula niet en vinden dat Bolsonaro het presidentschap is afgepakt. Pas na een paar uur kreeg de Braziliaanse politie de controle terug. De schade aan het gebouw was enorm en er waren ruim 1500 betogers gearresteerd.

 

Suriname Februari 2023

Anti-regeringsdemonstranten zijn in Paramaribo aan het begin van de avond (Nederlandse tijd) het Assembleegebouw binnengedrongen, waar het parlement van Suriname huist. De lobby van het gebouw is vernield en er zijn ramen gesneuveld, meldt de lokale nieuwssite Starnieuws. Ook zou er brand zijn geweest.

Om de demonstranten terug te dringen, heeft de militaire politie met traangas en losse flodders geschoten. Meerdere mensen zouden onwel zijn geworden door het traangas, schrijft Starnieuws. 

 

 


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: adh Mahabier