• zondag 22 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Het paradijs Suriname behouden

| starnieuws | Door: Redactie

Ik besloot als Srananman dit artikel te schrijven als oproep, om een einde te maken aan zwerfvuil in Paramaribo en overige districten voor duurzaam toerisme. Suriname met zijn hoofdstad Paramaribo, een land gezegend met natuurlijke schoonheid, staat op een kruispunt. De aantrekkingskracht van de ongerepte landschappen, onze carbon negatieve status en het rijke culturele erfgoed lokt toeristen, maar de groeiende
dreiging van zwerfvuil en het vieze en vuile aanzicht van straten en bermen, dreigt dit juweeltje aan te tasten. In dit artikel doe ik een vurige oproep om een einde te maken aan het zwerfvuil in de stad en de omliggende natuur, om zo de charme van Paramaribo veilig te stellen en het toerisme te stimuleren.

Het kwetsbare evenwicht van de natuur: De bijzonder mooie landschappen rondom Paramaribo vormen een delicaat ecosysteem dat een rijke diversiteit aan flora en fauna herbergt. Zwerfvuil verstoort dit delicate evenwicht, schaadt de natuur en beschadigt de essentie die toeristen aantrekt.

Stadsgezicht reflecties: De straten

en openbare ruimtes van Paramaribo weerspiegelen de levendigheid van de cultuur, die bromki dyari waar Surinamers o zo trots op zijn. Zwerfvuil dat deze gebieden ontsiert, zendt echter een negatieve boodschap uit naar bezoekers. Een schonere stad verbetert niet alleen de levenskwaliteit van ons als Surinamers, maar trekt ook toeristen aan die op zoek zijn naar een esthetisch aantrekkelijke omgeving.

Economische impact: Toerisme is een cruciale economische levensader voor Paramaribo. Een schonere stad en een ongerepte natuurlijke omgeving zijn krachtige trekpleisters voor toeristen en dragen bij aan lokale bedrijven en werkgelegenheid. Omgekeerd schrikken gebieden vol zwerfvuil potentiële bezoekers af, wat een nadelig economisch effect heeft. Suriname heeft ruim (ongeveer) 260.000 arrivals per jaar.

Elke toerist besteedt tussen de $800 - $1000 per bezoek (onderzocht tussen 2016 en 2018). Uitgaande van de 260.000 arrivals x 1000 = $260.000.000, komt minimaal dit bedrag onze economie binnen. Het lijkt erop dat dit besef er niet helemaal is binnen de publieke sector. De private sector beseft dat terdege, vandaar dat ze blijft investeren. Een schone binnenstad zou een randvoorwaarde moeten zijn. Dus toerisme stimuleren en een schone binnenstad als trekpleister inrichten, kan ons inderdaad meer gaan opleveren aan inkomsten uit deze sector.

Gemeenschapsbetrokkenheid: Het wordt tijd dat niet langer gewacht wordt op overheden of de regering, maar dat vanuit de gemeenschap anti-zwerfvuilcampagnes komen. Deze bevorderen het gevoel van trots onder de bewoners, en geven uiting aan het gevoel van ownership. Door burgers te betrekken bij het behoud van hun omgeving bouwen we aan een collectieve inzet voor het behoud van een schone en aantrekkelijke stad, waardoor een positief rimpeleffect voor het toerisme ontstaat. Een mooi voorbeeld van ownership en eigen inzet voor een schone omgeving, is het initiatief van de Zevende-Dags Adventisten die ervoor gekozen hebben de straat waar hun gemeente en  hoofdkantoor gelegen is, op regelmatige basis zelf te ontdoen van gras en vuil.

Strengere handhaving en straffen: Het aanscherpen van de wetten op zwerfvuil en het opleggen van strengere straffen kunnen een afschrikwekkende werking hebben. Publieke bewustmakingscampagnes in combinatie met zichtbare wetshandhavingsinspanningen, zullen het belang van verantwoorde afvalverwerking onderstrepen.

Educatie voor duurzaamheid: Het implementeren van educatieve programma's op scholen en in gemeenschappen over de gevolgen van zwerfvuil voor het milieu, kan vanaf jonge leeftijd een gevoel van verantwoordelijkheid bijbrengen. Goed geïnformeerde burgers zullen eerder actief bijdragen aan het behoud van een schoner milieu. Ik denk aan het lied dat werd gezongen op de lagere school: "De natuur, de natuur is geen vuilnisbak. Dus houd je proppen in je zak. Gooi geen papier op straat, omdat het zo slordig staat. Een schone binnenstad of omgeving, of beter gezegd Suriname hebben, moet een attitude worden van elke Surinamer! We zien het telkens weer wanneer er een grote schoonmaak is van onze eigen omgeving, gaat het vaak om hoogtijdagen of wanneer familie/vrienden bij ons thuis komen logeren! Terwijl wij altijd moeten zorgen voor een schone omgeving.

Suriname staat aan de vooravond van een transformatieve reis – een reis die ofwel leidt tot duurzaam toerisme, ofwel bezwijkt voor de gevolgen van verwaarlozing. Door gehoor te geven aan de oproep om een einde te maken aan zwerfvuil in zowel de stad als haar natuurlijke omgeving, maken we de weg vrij voor een betere, welvarendere toekomst. Laten we ons verenigen in onze inspanningen om de schoonheid van Paramaribo te behouden en ervoor te zorgen dat toekomstige generaties kunnen genieten van de pracht en praal ervan.Uiteindelijk zal er in een schoon Suriname ook goed beleid moeten worden gemaakt op het gebied van  bevordering van het toerisme. Wayne Telgt

| starnieuws | Door: Redactie