• zondag 22 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

FPSO’S STUWEN OLIEPRODUCTIE IN ZUID-AMERIKA

| united news | Door: Redactie

Foto: De Alexandre de Gusmão, een FPSO (Floating Production Storage and Offloading-schip).

Drijvende productie-, opslag- en overslaginstallaties (FPSO’s) spelen een cruciale rol in de groeiende olie- en gasproductie van Brazilië, Guyana en Suriname, waardoor deze regio zich steeds sterker positioneert op de wereldwijde energiemarkt.

De diepwaterproductie in Zuid-Amerika blijft toenemen dankzij de ontwikkeling en levering van nieuwe FPSO’s, waaronder een baanbrekende volledig elektrische variant voor Suriname.

Brazilië: Mero-veld en Buzios-veld

COSCO Shipping Offshore heeft de FPSO Alexandre de Gusmão geleverd aan SBM Offshore. Volgens MarineTraffic is deze FPSO onderweg naar Brazilië, waar hij zal worden ingezet in het Mero-veld in het Santos Basin. Dit

veld wordt ontwikkeld door een consortium onder leiding van Petrobras (38,6% belang), met partners TotalEnergies (19,3%), Shell Brasil (19,3%), CNPC (9,65%) en CNOOC (9,65%).

FPSO’s zijn essentieel voor Brazilië’s plannen om zijn koolwaterstofbronnen te exploiteren. Rystad Energy meldt dat er tussen 2020 en 2024 veertien nieuwe FPSO’s zijn gecontracteerd, waaronder zes grote eenheden met aanzienlijke verwerkingscapaciteiten voor het Buzios-veld.

De investeringen in offshore projecten zijn volgens de energieanalist gestegen met ongeveer 18% per jaar tussen 2021 en 2024, van circa $11 miljard naar ruim $18 miljard.

Guyana: Stabroek-blok en Project Jaguar

Ook Guyana ontwikkelt zich snel tot een belangrijke olieproducent. ExxonMobil Guyana, Hess en

CNOOC hebben bijna $55 miljard geïnvesteerd in zes goedgekeurde projecten op het offshore Stabroek-blok. De eerste drie projecten (Liza Phase 1, Liza Phase 2 en Payara) produceren gezamenlijk meer dan 650.000 vaten olie per dag (bopd). Er zijn plannen om de productie tegen eind 2027 te verhogen tot meer dan 1,3 miljoen bopd, wanneer alle zes projecten naar verwachting operationeel zullen zijn.

SBM Offshore heeft $1,5 miljard aan projectfinanciering afgerond met een consortium van zestien internationale financiële instellingen voor de zesde FPSO voor het blok, genaamd Jaguar. Deze FPSO is ontworpen voor een productie van 250.000 bopd, met een gasverwerkingscapaciteit van 540 miljoen ft3 per dag en een waterinjectiecapaciteit van 300.000 bbl per dag.

Jaguar, onderdeel van de Whiptail-ontwikkeling, zal worden ingezet op een waterdiepte van ongeveer 1.630 meter en kan circa 2 miljoen bbl ruwe olie opslaan. ExxonMobil Guyana is de operator (45% belang), met Hess Guyana Exploration (30%) en CNOOC Petroleum Guyana (25%) als partners. Medio november kondigden de partners aan dat ze 500 miljoen vaten olie hadden geproduceerd uit het Stabroek-blok.

ExxonMobil Guyana heeft recentelijk twee FPSO’s van SBM Offshore gekocht: de FPSO Prosperity voor $1,23 miljard (waarbij SBM Offshore de exploitatie en het onderhoud tot 2033 blijft verzorgen) en de FPSO Liza Destiny voor $535 miljoen.

Suriname: GranMorgu-project en Elektrische FPSO

SBM Offshore heeft ook contracten binnengehaald voor het GranMorgu-veld in Blok 58 in Suriname van TotalEnergies EP Suriname. In samenwerking met Technip Energies zal SBM Offshore een volledig elektrische FPSO bouwen en installeren, ontworpen om affakkelen te elimineren. Deze toekenning volgt op de afronding van FEED-studies en de definitieve investeringsbeslissing (FID) door de joint venture onder leiding van TotalEnergies EP Suriname. SBM Offshore zal de eenheid naar verwachting exploiteren onder een operationele en onderhoudsovereenkomst.

Het GranMorgu-project is de eerste grote diepwaterontwikkeling in Suriname, ongeveer 150 km uit de kust. TotalEnergies (50% belang) is de operator van Blok 58, samen met APA Corp. Staatsolie heeft aangekondigd dat het van plan is om zijn optie uit te oefenen om deel te nemen aan het ontwikkelingsproject met een belang tot 20%.

Deze FPSO zal de eerste grote diepwaterprojectontwikkeling in Suriname zijn, met een verwachte productiecapaciteit van maximaal 220.000 bopd en een gasverwerkingscapaciteit van maximaal 500 miljoen ft3 per dag. De FPSO zal worden ingezet op een waterdiepte van ongeveer 400 meter en kan circa 2 miljoen bbl ruwe olie opslaan. De eerste olieproductie wordt verwacht in 2028.

De inzet van FPSO’s is cruciaal voor de groeiende olieproductie in Zuid-Amerika. De investeringen in deze technologieën, in combinatie met significante olievondsten, positioneren de regio als een belangrijke speler op de wereldwijde energiemarkt. De ontwikkeling van een volledig elektrische FPSO voor Suriname is een belangrijke stap richting duurzamere offshore olieproductie.

UNITEDNEWS

 

 

| united news | Door: Redactie