booked.net booked.net

 

Het laatste nieuws uit Suriname

Relatie Bouterse opgepakt in witwasonderzoek

Publicatie datum: 14-11-2017 | Bron: Telegraaf | Door: Redactie

AMSTERDAM - Op Schiphol is zondag een belangrijke verdachte uit een internationaal witwasonderzoek opgepakt. Het gaat om de 53-jarige Luz Mejia C., bijnaam ’Mammie’. Zij en haar man Dirk S. behoren tot de intimi van de Surinaamse president Desi Bouterse.

Dat melden opsporingsbronnen van De Telegraaf. De politie Noord-Nederland, die onderzoek doet naar de omvangrijke witwaszaak ’Lemwe’, bevestigt dat een 53-jarige vrouw uit Den Haag is opgepakt, maar wil niets zeggen over haar achtergrond. C. stond ingeschreven op een adres in Den Haag.

De van oorsprong Colombiaanse vrouw die de laatste jaren hoofdzakelijk in Suriname verbleef, stond internationaal gesignaleerd. Dit weekend landde ze vanuit Suriname op Schiphol en werd meteen opgepakt.

Justitie legde dit voorjaar voor 8 miljoen euro beslag op panden in Nederland, België en Duitsland. Twee schroothandelaren uit Nieuw-Schoonebeek en Sint-Maarten staan centraal in de zaak. Ze importeren oud metaal via bedrijven uit Suriname en Sint-Maarten.

Enorm bedrag

’Mammie’ is volgens justitie sinds 2012 betrokken geweest bij verdachte money-transfers. Er zijn grote bedragen overgemaakt van Nederland naar Colombia en van Suriname naar Nederland. Door de witwaseenheid Financial Intelligence Unit (FIU) zijn de transacties als verdacht aangemerkt. De vrouw zou recent een enorm bedrag cash hebben overhandigd in Nederland aan de twee schroothandelaren. Het onderzoek Lemwe loopt nog.

Luz Mejia C. is de vrouw van Dirk, alias ’Paultje’, ’Diego’ of ’Stapie’. Ook hij staat internationaal gesignaleerd. ’Paultje’ is eerder gepakt voor wapenbezit, gijzeling, ernstige bedreigingen en het bezit van harddrugs. S. is de zoon van een in Suriname zeer bekende oud-officier met dezelfde naam. Hij is van jongs af aan goed bevriend met Bouterse.

Sinds twee jaar worden enorme hoeveelheden cocaïne uit Suriname onderschept in Nederland, Frankrijk en in het Caribisch gebied. Volgens de oppositie treedt de regering in Suriname niet op tegen de drugshandel en zou de regering de handel zelfs oogluikend toelaten.

Opheldering

Een lid van de Nationale Assemblée (DNA), het parlement van Suriname, kaartte de enorme hausse aan cokevangsten afgelopen week aan in de DNA. Hij vroeg opheldering over het feit dat er niets is te merken van onderzoeken in Suriname naar deze handel. De president heeft geen antwoord gegeven op de vragen.

Publicatie datum: 14-11-2017 | Bron: Telegraaf | Door: Redactie

Ga terug

booked.net booked.net