• zondag 24 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Het Oxford / AstraZeneca COVID-19-vaccin: wat u moet weten

| who.int | Door: Redactie

De WHO Strategic Advisory Group of Experts on Immunization (SAGE) heeft tussentijdse aanbevelingen gedaan voor het gebruik van het Oxford / AstraZeneca COVID-19-vaccin (AZD1222).

Dit artikel geeft een samenvatting van de tussentijdse aanbevelingen; u kunt hier het begeleidingsdocument raadplegen.

Wie moet eerst worden gevaccineerd?

Hoewel het aanbod van vaccins beperkt is, wordt aanbevolen prioriteit te geven aan gezondheidswerkers met een hoog risico op blootstelling en ouderen, inclusief ouderen van 65 jaar of ouder.

Landen kunnen verwijzen naar de WHO Prioritization Roadmap en het WHO Values Framework als leidraad voor hun prioritering van doelgroepen.

Wie kan het vaccin nog meer nemen?

Vaccinatie wordt aanbevolen voor personen met

comorbiditeiten waarvan is vastgesteld dat ze het risico op ernstige COVID-19 verhogen, waaronder obesitas, hart- en vaatziekten, luchtwegaandoeningen en diabetes.

Hoewel verder onderzoek nodig is voor personen die leven met hiv of auto-immuunaandoeningen of die immuungecompromitteerd zijn, kunnen mensen in deze categorie die deel uitmaken van een groep die voor vaccinatie wordt aanbevolen, worden gevaccineerd na informatie en advies te hebben ontvangen.

Vaccinatie kan worden aangeboden aan mensen die in het verleden COVID-19 hebben gehad. Maar mensen willen misschien hun eigen COVID-19-vaccinatie tot zes maanden uitstellen vanaf het moment van SARS-CoV-2-infectie, zodat anderen die het vaccin misschien dringender nodig hebben, als eerste

kunnen gaan.

Vaccinatie kan worden aangeboden aan vrouwen die borstvoeding geven als ze deel uitmaken van een groep die prioriteit krijgt bij vaccinatie. De WHO raadt het staken van de borstvoeding na vaccinatie af.

Moeten zwangere vrouwen worden gevaccineerd?

Hoewel zwangerschap vrouwen een hoger risico op ernstige COVID-19 oplevert, zijn er zeer weinig gegevens beschikbaar om de vaccinveiligheid tijdens de zwangerschap te beoordelen.

Zwangere vrouwen mogen het vaccin krijgen als het voordeel van het vaccineren van een zwangere vrouw opweegt tegen de mogelijke vaccinatierisico's.

Om deze reden kunnen zwangere vrouwen met een hoog risico op blootstelling aan SARS-CoV-2 (bijv. Gezondheidswerkers) of die comorbiditeiten hebben die het risico op ernstige ziekte vergroten, in overleg met hun zorgverlener worden gevaccineerd.

Voor wie wordt het vaccin niet aanbevolen?

Mensen met een voorgeschiedenis van ernstige allergische reacties op een bestanddeel van het vaccin mogen het niet gebruiken. Het vaccin wordt niet aanbevolen voor personen jonger dan 18 jaar in afwachting van de resultaten van verder onderzoek.

Wat is de aanbevolen dosering?

De aanbevolen dosering is twee doses die intramusculair worden toegediend (elk 0,5 ml) met een interval van 8 tot 12 weken. Er is aanvullend onderzoek nodig om de potentiële bescherming op langere termijn na een enkele dosis te begrijpen.

Is het veilig?

Hoewel dit vaccin nog niet door de WHO moet worden aanbevolen voor gebruik in noodgevallen, is het beoordeeld door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en voldoet het bijgevolg aan de WHO-criteria voor SAGE-overweging.

De EMA heeft de gegevens over de kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid van het vaccin grondig beoordeeld en heeft aanbevolen een voorwaardelijke handelsvergunning te verlenen voor personen van 18 jaar en ouder.

Het Global Advisory Committee on Vaccine Safety, een groep deskundigen die onafhankelijke en gezaghebbende richtlijnen geeft aan de WHO over het onderwerp van veilig vaccingebruik, ontvangt en beoordeelt rapporten van vermoedelijke veiligheidsgebeurtenissen met mogelijk internationale impact.

Hoe effectief is het vaccin?

Het AZD1222-vaccin tegen COVID-19 heeft een werkzaamheid van 63,09% tegen symptomatische SARS-CoV-2-infectie. Langere dosisintervallen binnen het bereik van 8 tot 12 weken zijn geassocieerd met een grotere werkzaamheid van het vaccin.

Werkt het tegen nieuwe varianten?

SAGE heeft alle beschikbare gegevens over de prestaties van het vaccin in de setting van zorgwekkende varianten beoordeeld. SAGE beveelt momenteel het gebruik van het AZD1222-vaccin aan volgens de WHO Prioritization Roadmap, zelfs als virusvarianten in een land aanwezig zijn. Landen dienen de risico's en voordelen te beoordelen, rekening houdend met hun epidemiologische situatie.

Uit voorlopige bevindingen blijkt dat er dringend behoefte is aan een gecoördineerde aanpak voor surveillance en evaluatie van varianten en hun mogelijke impact op de effectiviteit van vaccins. Als er nieuwe gegevens beschikbaar komen, zal de WHO de aanbevelingen dienovereenkomstig bijwerken.

Voorkomt het infectie en overdracht?

Er zijn geen substantiële gegevens beschikbaar met betrekking tot de impact van AZD1222 op transmissie of virale uitscheiding.

In de tussentijd moeten we maatregelen voor de volksgezondheid handhaven en versterken die werken: maskeren, fysieke afstand nemen, handen wassen, luchtwegen en hoesthygiëne, mensenmassa's vermijden en zorgen voor goede ventilatie.

 

Bron: https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/the-oxford-astraze…

| who.int | Door: Redactie