• zaterdag 20 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Guyana onderzoekt mogelijkheden voor gasexport

| dagblad suriname | Door: Redactie

Guyana is actief op zoek naar mogelijkheden om de aanzienlijke aardgasreserves, ontdekt door Exxon Mobil Corp. in haar olievelden, commercieel te benutten. Vicepresident Bharatt Jagdeo heeft in een interview aangegeven dat naast de verbetering van de ruwe oliewinning door het gas terug in de reservoirs te injecteren, er voldoende gas beschikbaar zou moeten zijn voor verkoop, eventueel in de vorm van vloeibaar aardgas (LNG).

Suriname, dat eveneens substantiële olie- en gasreserves heeft ontdekt door TotalEnergies SE, is genoemd als een mogelijke partner in deze onderneming. Jagdeo heeft een nieuw project voorgesteld dat focust op LNG-export en het aanlanden van gas voor

binnenlandse industrialisatie. Dit staat los van een huidig gas-naar-land pijpleidingproject, gericht op het verbeteren van Guyana’s stroomvoorziening.

Met een oog op het benutten van fossiele brandstoffen voordat de energietransitie accelereert, beoogt Guyana zijn economie te diversifiëren met gas als sleutel voor industriële ontwikkeling. Dit zou bijdragen aan een verlaging van de energiekosten met 50% en de uitbreiding van productie- en landbouwsector mogelijk maken. Bovendien staat Guyana op het punt om zijn olieproductie binnen drie jaar te verdubbelen naar 1,2 miljoen vaten per dag, waarmee het zich positioneert als een belangrijke speler op de wereldmarkt.

Plannen voor verbetering van handelsroutes en infrastructuur, waaronder

een route naar het noorden van Brazilië en een diepwaterhaven die de exporttijd voor regionale landbouwproducten zou verkorten, worden besproken met Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva. Jagdeo benadrukt het belang van diversificatie van inkomstenbronnen om de economische stabiliteit van Guyana te waarborgen, en de afhankelijkheid van de olie- en gassector te verminderen.

| dagblad suriname | Door: Redactie