• vrijdag 03 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

GUYANA EN SURINAME ZOEKEN SAMENWERKING OP HET GEBIED VAN GASMONETISATIE

| united news | Door: Redactie

Fotocompilatie: President Chandrikapersad Santokhi en de vice-president van Guyana, Bharrat Jagdeo. | Bron: OilNow.gy

Guyana’s Vice President, Bharrat Jagdeo, heeft zijn enthousiasme uitgesproken over de mogelijkheden voor gezamenlijke infrastructuur tussen de twee landen, nu beide landen aanzienlijke petroleumvoorraden hebben ontdekt.

De recente aankondiging van TotalEnergies om te investeren in het Gran Morgu-project in Suriname heeft deze samenwerking in de schijnwerpers gezet.

Guyana, dat zelf al aanzienlijke voordelen haalt uit meerdere olievelden in het Stabroek Block, feliciteerde Suriname met de ontwikkeling van het Gran Morgu-project. Jagdeo benadrukte het belang van synergie tussen de twee landen en wees erop dat het project zich voornamelijk richt

op olie, terwijl Suriname aanzienlijke gasvoorraden heeft ontdekt.

Hij pleitte voor samenwerking om deze gasbronnen te monetiseren, zowel in het kader van het Gran Morgu-project als op een zelfstandig niveau.

De ontdekkingen van ExxonMobil en TotalEnergies voor de kust van Guyana en Suriname hebben de mogelijkheden voor gezamenlijke ontwikkeling versterkt. Jagdeo gaf aan dat er veel gas aanwezig is in de buurt van de grens tussen de twee landen en dat hij met de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken, Albert Ramdin, heeft gesproken over het organiseren van gesprekken om deze samenwerking verder te onderzoeken.

Naast de bilaterale samenwerking sprak Jagdeo ook over het

bredere vraagstuk van energieontwikkeling in ontwikkelingslanden, met name in Afrika en het Caribisch gebied. Hij benadrukte de verantwoordelijkheid van ontwikkelde landen om meer te doen om de klimaatcrisis aan te pakken, aangezien zij historisch gezien de grootste hoeveelheden broeikasgassen hebben uitgestoten.

De Vice President bekritiseerde de druk die ontwikkelde landen uitoefenen op ontwikkelingslanden om klimaatactie te prioriteren ten koste van hun energiezekerheid en ontwikkelingsdoelen. Hij beargumenteerde dat landen in Afrika niet gedwongen moeten worden tot energiearmoede of ontmoedigd moeten worden om hun gasbronnen te gebruiken voor energieopwekking, terwijl ontwikkelde landen hun eigen gasproductie blijven uitbreiden.

Guyana zelf is bezig met twee fasen van gasontwikkeling op kleinere schaal, waarbij de productie naar verwachting een maximum van 125 miljoen kubieke voet per dag (mcf/d) zal bereiken. Fase 1 van het Gas-to-Energy-project wordt naar verwachting in 2025 gestart met een productie van 50 mcf/d, terwijl de regering onlangs biedingen heeft opgevraagd voor Fase 2. Daarnaast heeft Guyana Fulcrum LNG geselecteerd om gesprekken te voeren met ExxonMobil over de mogelijkheden voor een grotere ontwikkeling van aardgas.

UNITEDNEWS|REGIO

 

 

| united news | Door: Redactie