• donderdag 16 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Groningse hartchirurgen gaan kinderen helpen in Suriname

| snc.com | Door: Redactie

Een twaalfkoppig medisch team van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) vertrekt deze maand naar Suriname om daar zeven kinderen met een aangeboren hartafwijking te opereren. Het gaat om kinderen voor wie een hartoperatie het probleem kan oplossen, of in elk geval een stuk kan verlichten.

In Suriname kunnen (zeer) complexe hartoperaties bij kinderen niet altijd worden uitgevoerd. Daarvoor moeten patiënten vaak naar een ander land, zoals Nederland.

Kinderhartchirurg Ryan Accord staat aan het hoofd van de medische missie. Hij vertelt RTV Noord dat het idee ontstond door een toevallige ontmoeting met kindercardioloog Amadu Juliana uit Suriname. "Toen hebben we al heel

snel besproken hoe we elkaar kunnen helpen. Kort daarna kwam het verzoek of wij dit zouden kunnen doen. Dat is nu exact drie jaar geleden."

Vakantiedagen opgenomen
Het plan kreeg direct bijval van zijn UMCG-collega's, maar liep vertraging op door de coronapandemie. Ook kwam er het nodige bij kijken om het project op te zetten, vertelt Accord.

"Bij het organiseren stuit je op obstakels, zoals de economische situatie in Suriname", zegt hij. "Spullen die wij hier gebruiken, zijn daar behoorlijk duur of niet te krijgen. Dus dan moet je spullen meenemen. Soms moet je je eigen techniek versimpelen om hetzelfde resultaat te

behalen zonder de luxe en de goederen die we hier hebben. Daarvoor hebben we een goed draaiboek moeten opstellen."

Daarnaast moest er UMCG-personeel worden vrijgemaakt, wat niet eenvoudig was in tijden van schaarste en achterstanden in de gezondheidszorg. "Gelukkig waren veel mensen bereid om daar vakantiedagen in te steken. Dat heeft het makkelijker gemaakt om met een team van twaalf mensen tien dagen weg te zijn en deze zorg te kunnen leveren", aldus Accord.

De kinderen worden in hun eigen omgeving geholpen. Hun ouders, broertjes en zusjes en hun vriendjes uit de klas kunnen na de operatie langskomen. Dat zijn voordelen.

Ryan Accord, kinderhartchirurg van het UMCG
De kinderen worden geopereerd in het Academisch Ziekenhuis van Paramaribo. Het is een selecte groep die door het UMCG-team wordt behandeld. Dat is onvermijdelijk, aldus Accord: "Die selectie vindt op de eerlijkst mogelijke manier plaats. We kiezen de kinderen die dit het hardst nodig hebben, maar bij wie we ook zeker weten dat het op een veilige manier kan."

De missie is niet goedkoop, maar het rendement is hoog, zegt Accord. "Voor het geld dat in Nederland aan één operatie wordt besteed kunnen in Suriname zes of zeven operaties worden verricht. Dat is nog exclusief bijkomende kosten, zoals het laten overkomen van de ouders van een kindje dat in Nederland moet worden geopereerd."

Voor de patiënten is het ook beter als ze in Suriname worden geopereerd. "De kinderen worden in hun eigen omgeving geholpen. Hun ouders, broertjes en zusjes en hun vriendjes uit de klas kunnen na de operatie langskomen. Dat zijn voordelen", vertelt Accord. "Het is een heftige periode als je kind geopereerd moet worden. En als dat overzee moet, is dat een extra belasting. Dat bespaar je die mensen door deze zorg lokaal aan te bieden."

Kennisoverdracht
Het doel van de missie beperkt zich niet tot die zeven operaties. Kennisoverdracht aan zijn Surinaamse collega's is minstens zo belangrijk, vindt Accord. "Daarbij helpt het dat ik de cultuur ken en de verschillen met Nederland. Wij komen daar niet ons trucje doen om na tien dagen weer weg te gaan. Wij betrekken hen heel nadrukkelijk erbij. We vinden het heel belangrijk dat hun beschikbare personeel meedoet."

Ook voor het UMCG-team wordt het een leerzame ervaring, verwacht Accord: "Wij zijn niet gewend dat dingen soms op zijn, of dat we geen keuze hebben. Ze zijn daar enorm goed in creatief omgaan met de middelen die je hebt. Daar kunnen wij weer van leren."

Het is een gegeven dat de gezondheidszorg in Suriname er financieel slecht voor staat, weet Accord. "Dat is voor ons juist een motivatie om te helpen. Want de zeven kinderen die we gaan opereren, mogen hier niet de dupe van zijn. Die verdienen het om geholpen te worden en een normale toekomst te hebben. Dus die motivatie is door de actuele ontwikkelingen alleen maar sterker geworden."

BRON: NOS


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie