Groeiende kloof tussen de staat Suriname en haar burgers
| snc.com | Door: Drs. S. Harinandan Singh
Het wordt tijd dat de Parlementaire verantwoordelijkheid beter dient te worden opgepakt.
Feit van de dag
Door een aantal oorzaken blijkt de kloof tussen de staat Suriname en haar burgers harder te groeien. Ik schrijf deze column naar aanleiding van herhalende berichten in de media uit de laatste maanden over zorgwekkende spanningen tussen de regering en verschillende instanties of groepen binnen de samenleving van nu. Het roer moet eindelijk om, wil men het schip niet voortijdig laten stranden.
Corruptie en nepotisme springen in het oog
In het oog springen de zeer laakbare praktijken van corruptie en nepotisme die de regering Santokhi-Brunswijk in juli 2020
Toen was hij al enkele maanden in die functie al benoemd.
Vertrouwen en hoop nemen verder af
Hoewel rond de verkiezingen de beide politici het electoraat trouw beloofden vooral de corruptie, het nepotisme, de kapitale criminaliteit en de armoede met voorrang te zullen bestrijden, blijkt na ruim 18 maanden van regeren, dat er weinig van kon worden gebakken. Veel energie werd gestoken in het zoeken naar internationaal kapitaal om de gestelde beleidsdoelen te kunnen realiseren. Helaas blijkt tot op heden dat er nog steeds geen of weinig buitenlandse kapitaal en investeerders het land zijn binnengestroomd.
Hoewel deze regering keihard werkt om het berooide land wederom bovenop te kunnen helpen, schijnt het grootste deel van het volk weinig of geen vertrouwen meer te hechten aan de heersende politieke leiders en de drie machten van de rechtsstaat. Bepaalde actoren uit het staatsapparaat trachten munt te slaan uit de toenemende spanningen en armoede in de Surinaamse samenleving. Daar moeten de staatsleiders wel acht op slaan, vooral door zelf de goede voorbeelden te geven naar de samenleving toe. De regerinsvoorlichtingdienst (CDS) en de staatadviseurs dienen hun activiteiten beter te focussen op het herstel van vertrouwen tussen regeerders en geregeerden.
President wil meer grip op geïnfiltreerde politiekorps
Een andere oorzaak van de groeiende kloof valt af te leiden uit een online bericht van 28 september jl., waarin de jurist Hugo Essed zou hebben gezegd, dat de president zijn vertrouweling Mr Sivanand Ramlall, thans directeur van BVD op zijn kabinet, als politiecommissaris in het nationale politiekorps benoemt. Deze stap legt het staatshoofd nu om meer grip te krijgen op het apparaat. Dat geeft nu de aankleding voor speculaties over de ’grip’ van de president op de voorzitter van zijn regering, VP Ronny Brunswijk, en zijn minister van Juspol, die de primaire verantwoordelijkheid draagt over de mogelijke disfunctie binnen het politieapparaat. De vraag is in hoeverre het volk nu qua veiligheid en rechtsbescherming is gegarandeerd.
Opvallend in deze is het lopende debacle ten aanzien van deze benoeming tussen de leiders van de politiebond en de regering. Vooral de voorzitter van de politievakbond tevens politiecommissaris Mr. Milnado Atompai ageert driftig tegen de benoeming van de nieuwe politiecommissaris in het politieapparaat. Wat gaat er schuil achter de actuele vakbondsacties , waar de genoemde persoon leiding aan geeft? Is de politie bevreesd voor de mogelijke onthullingen van ontoelaatbare verdachte paktijken binnen het korps? Over de verdachte praktijken gaf ik voorbeelden in mijn vorige column in dit medium. Mogelijkerwijs is er een link te leggen met de herhalende drugstransporten. Maar daarover dient VP Brunswijk zich te laten informeren door zijn minister Kennth Amoksi van de ABOP. Enfin, de kloof kan worden verkleind door de aanstelling van veiligheidsinspecteurs ook binnen de overige controle en veiligheidsdiensten van de staat. Er moet meer grip komen op allerlei smokkelpraktijken ook via douanepersoneel en overige relevante controle - en veiligheidsapparaten in de samenleving.
Parlementair onderzoek naar staatsondermijnende criminaliteit
Om de verdachtmakingen van staatsondermijnende criminaliteit zoals het oogluikend toelaten van drugstransporten en allerlei smokkelpraktijken is ook een parlementair onderzoek vereist. Om te beginnen zal er een parlementair onderzoek moeten komen naar de mogelijke rol van de vice president en de ministers die aanspreekbaar zijn voor de naleving van de betreffende wetgeving op het gebied van corruptiebestrijding, tegengaan van smokkel van verschillende eigendommen van de staat. Het onderzoek is noodzakelijk aangezien er voldoende aanwijzingen zijn voor het niet optimaal functioneren van de uitvoerende en de wetgevende machten. Uitgesloten moet worden dat Suriname in handen valt van internationale zware criminelen, die er niet voor schromen om door geld en wapengeweld ambtenaren aan te zetten of te misleiden tot het doen slagen van criminele karweitjes. Tot nu toe is niet gebleken dat de huidige regering de duistere machten en krachten achter de staatsondermijnende praktijken kan ontmaskeren en uitschakelijken. Hoe dan ook, de groeiende kloof tussen de staat Suriname en haar burgers kan zondermeer doorgaan.
Drs. S. Harinandan Singh
| snc.com | Door: Drs. S. Harinandan Singh