• zaterdag 05 October 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

GEMEENSCHAPSWERKER EN DORPSHOOFDEN PLAATSEN VRAAGTEKENS BIJ GOEDKEURING IMF

| united news | Door: Redactie

Fotocompilatie: Mevrouw Harriëtte Melcherts, gemeenschapswerker, en mevrouw Anastasia Guscina, vertegenwoordiger van het Internationaal Monetair Fonds.

Nadat de bestuursraad van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) recentelijk de zevende evaluatie van het economisch herstelplan heeft goedgekeurd, zijn er bij sommige personen opnieuw vragen gerezen.

Gemeenschapswerkers vragen zich of hoe dat kan, terwijl het sociale bijstandsprogramma nog zwaar mank zou lopen. Onder hen Harriëtte Melcherts die de verstrekking van sociale uitkeringen op de voet volgt en veel mensen helpt bij het regelen van hun uitkeringszaken.

Ook enkele dorpshoofden in het binnenland zijn er verbaasd over dat de achterstanden in de uitbetaling van sociale uitkeringen in hun

woongebied niet is ingelopen, maar het IMF wel groen licht geeft voor de voortzetting van het herstelprogramma. Dit gebeurt vooral nadat het IMF zelf ernstige kanttekeningen had geplaatst bij de uitvoering van de sociale paragraaf van het economisch herstelprogramma.

Enkele maanden geleden had IMF-vertegenwoordiger Anastasia Guscina tijdens persconferenties ongezouten aangegeven dat de regering op dit onderdeel faalt en beter dient te presteren. Ze stelde dat nog veel te weinig van de bijstandsuitkering belanghebbenden bereikt. Daarin schijnt verandering te zijn gekomen. Volgens cijfers van het ministerie van Financiën en Planning is voor dit jaar al meer geld aan sociale uitkeringen uitgegeven dan

aanvankelijk het voornemen was.

“De uitkeringen bereiken de doelgroep niet. Sommige mensen hebben al tien maanden geen geld ontvangen”, zegt Melcherts. “Er is vermoedelijk corruptie, want het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting had de Clad een onderzoek laten instellen.

Maar we hebben het resultaat van dat onderzoek nog steeds niet gehoord.” Het gaat volgens haar om uitkeringen zoals koopkrachtversterking, kinderbijslag, uitkering voor mensen met een beperking en bijstand voor zwakke huishoudens.

Via de telefoon vertelt kapitein Edrie Sampie van Nieuw-Aurora dat mensen uit sommige dorpen te Boven-Suriname bepaalde uitkeringen al bijna vier jaren niet hebben gekregen. Zijn collega April Jules van Cornelis Kondre zegt dat in zijn woongebied de mensen al bijna twee jaar geen sociale uitkeringen hebben gekregen. Volgens Jules wordt, wanneer er weleens een uitbetaling plaatsvindt, niet echt aan de mensen uitgelegd welke uitkering ze krijgen. “Den suma no sabi soortu moni den e kisi en fu soortu periode”, aldus het dorpshoofd.

Melcherts zegt dat zij een brief had gestuurd naar het IMF-kantoor in Suriname om een gesprek met Guscina te kunnen hebben. Deze week zal zij opnieuw een brief sturen. Volgens haar kent de IMF-vertegenwoordiger de daadwerkelijke noden van de belanghebbende mensen niet. Ze vraagt zich af of het IMF zelfstandig onderzoek heeft gedaan naar de uitvoering van het sociaal programma of blindelings vaart op de mededelingen van de regering dat zaken nu wel goed gaan.

Melcherts vindt dat Guscina in een bijeenkomst met belanghebbenden zou moeten uitleggen op basis van welke criteria het IMF de evaluaties heeft goedgekeurd. “Laat zij ons komen uitleggen hoe het komt dat Suriname toch goedkeuring krijgt. Die mevrouw moet ons komen vertellen wat voor onderzoek ze heeft gedaan.”

De gemeenschapswerker voegt eraan toe dat wanneer er geen afdoende reactie wordt gekregen van het IMF-kantoor in Paramaribo, zij een brief zal richten aan het hoofdkwartier in Washington. “We gaan tot het uiterste. We kunnen niet gaan bij de regering, want die heeft een eigen verhaal”, stelt ze.

Waarom het niet vlot met het verstrekken van de sociale uitkeringen weet minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning niet. Het probleem ligt niet bij zijn ministerie. “Mijn ministerie heeft de verantwoordelijkheid om de middelen tijdig beschikbaar te stellen. De uitvoering zit niet bij mij. Wij hebben dit jaar steeds uitgaven gedaan boven de target”, reageert de bewindsman op vragen van de pers. Uit de cijfers blijkt dat de regering voor dit jaar al meer aan sociale uitkeringen heeft uitgegeven dan op de begroting staat.

UNITEDNEWS

| united news | Door: Redactie