• maandag 11 December 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Geïndustrialiseerde cocosteelt in Coronie met Pomeroon Coconuts & Spices

| dagblad suriname | Door: Redactie

Coronie is in opmars, zo werd door aanwezigen gesteld dnsdag bij de lancering van het bedrijf Pomeroon Caribbean Coconuts & Spices in het district Coronie. Het bedrijf, met Guyana als basis, zal in de komende tijd op een areaal van 1.000 hectare ruim 65.000 kokosbomen planten.

Volgens de CEO van Pomeroon, de Brit Neil Passmore, is dit een enorme operatie. Maar het bedrijf heeft de nodige expertise en ervaring. Het bedrijf stelt dat er meer dan 400 mogelijkheden zijn met cocos, maar primair zal er gericht worden op cocoswater.

Volgens president Chan Santokhi gaan ‘slechte tijden voorbij en goede tijden komen

eraan”. Volgens het staatshoofd zal er enorme werkgelegenheid gecreëerd worden in Coronie en voor Coronianen. De bedoeling is dat later uitgebreid wordt van 1.000 hectare naar 5.000 hectare, dus er komen mooie dagen voor Coronie. Volgens Pomeroon stijgt de wereldwijde vraag naar kokosproducten jaarlijks met 10%. Het mondiale aanbod van kokosnoten blijft achter en 95% van de noten is afkomstig van kleine boeren.

Het bedrijf richt zich op de 4-C filosofie: coconut, community, carbon en collaboration (samenwerking). Het bedrijf streeft ook naar gemeenschapsprojecten, werkgelegenheid en lokale betrokkenheid. De carbon credit-gedachte wordt ook geïntegreerd. President Santokhi voegde een vijfde “C” toe voor Coronie, en moedigde Coronianen aan om klaar te zijn voor het werk. Coronie wordt weer een echte kokos district.

| dagblad suriname | Door: Redactie