• donderdag 21 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Samenwerking met Frans Guyanese Kustwacht tegen illegale visserij op zee in de maak

| dagblad suriname | Door: Redactie

Er is een samenwerking tussen Suriname en Frans Guyanese in de maak om gezamenlijk in Surinaamse wateren te patrouilleren tegen de illegale visserij. De gesprekken hierover zijn al enige tijd gaande. De bedoeling is ook om Guyana bij deze samenwerking te betrekken. Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV)-minister Parmanand Sewdien zei woensdag voor aanvang van de vergadering van de Raad van Ministers, dat hij  eerder deze maand hierover besprekingen zou voeren met de Frans Guyanese autoriteiten tijdens een werkbezoek. Op verzoek van de Fransen werd dit werkbezoek echter uitgesteld. Er wordt nu uitgekeken naar een voor beide partijen geschikte datum om

de besprekingen te voeren.

Minister Sewdien zegt dat het de bedoeling is dat vaartuigen van de Franse Guyanese Kustwacht met leden van de Surinaamse Kustwacht aan boord in Surinaamse wateren patrouilleren om de illegale visserij in te dammen. De details voor dergelijke gezamenlijke patrouilles zullen nader uitgewerkt moeten worden. 

Ook Guyana betrekken

Volgens de LVV-minister zal er tot aan de zeegrens ter hoogte van de Corantijnrivier gepatrouilleerd mogen worden. Het voorstel is om ook Guyana te betrekken bij de samenwerking tegen de illegale visserij. Dit omdat het voornamelijk Guyaneze vissers zijn die zich schuldig maken aan illegale visserij in Surinaamse en Frans Guyanese

wateren. 

Guyanese vissers en vissersvaartuigen met vervalste Surinaamse visvergunningen vissen niet alleen illegaal in Surinaamse wateren, maar trekken ook door naar Frans Guyanese wateren om er te vissen. Het is bekend dat al de illegaal gevangen vis in Guyana wordt aangeland en verwerkt. Deze praktijk voltrekt zich al jaren. Omdat er hierin maar geen wezenlijke verandering komt, heeft Frankrijk vorig jaar Suriname bij de Europese Unie (EU) aangebracht. Suriname wordt door de Fransen verweten niet voldoende maatregelen te treffen om de illegale visserij tegen te gaan. De EU heeft ondertussen tegen Suriname de sanctieprocedure ingezet. 

Beperkte capaciteit Suriname

In reactie hierop heeft Suriname niet lang geleden bij de EU schriftelijk haar positie aangegeven. Aan de EU is duidelijk gemaakt dat het Surinaams visserijbeleid gebaseerd is op duurzame exploitatie van de visgronden. Gewezen wordt op het visserij managementplan waar alle actoren in de sector zich aan committeren. Een streng visvergunningenbeleid is onderdeel daarvan. Suriname geeft aan dat zij binnen de beschikbare mogelijkheden en capaciteiten alles in het werk stelt om illegale visserij tegen te gaan. 

Om de illegale visserij adequaat te kunnen indammen kan Suriname best technische en materiële ondersteuning gebruiken van Frankrijk c.q. Frans Guyana, zo wordt in het schrijven aan de EU aangegeven.

Minister Sewdien zegt dat het marinevaartuig dat recentelijk door de regering is aangeschaft in november in Suriname zal arriveren. Dit vaartuig zal onder meer ingezet worden aan de zeegrens met Frans Guyana ten noorden van de Marowijnerivier. Hiermee toont Suriname aan dat zij met de beperkte beschikbare middelen haar uiterste best doet om de illegale visserij tegen te gaan.

| dagblad suriname | Door: Redactie