• donderdag 05 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname
A market in Saida, Lebanon. Photo by: Elisa Gestri / Sipa USA via Reuters Connect

Gegevens van de Wereldbank laten zien waar de voedselinflatie het hardst toeslaat

| snc.com | Door: Redactie

Stijgingen van voedselprijzen zijn veel hoger dan de totale inflatie, waarbij lage- en middeninkomenslanden het hardst worden getroffen - hoewel de prijzen over de hele wereld hoog zijn, zei de Wereldbank maandag in een nieuwe voedselzekerheidsupdate die een lijst bevatte van landen met de slechtste prijs neemt toe.

Foto: Een markt in Saida, Libanon. Foto door: Elisa Gestri / Sipa USA via Reuters Connect

Libanon voerde de ranglijst aan met een voedselinflatie van 122% in reële termen, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Daarna volgde Zimbabwe met 23%. Een groot aantal landen die als middeninkomens worden gedefinieerd, staan ook op de lijst, zoals

Sri Lanka, Turkije en Iran.

De bank zei dat zeven landen een bijzonder risico lopen op elkaar overlappende voedsel- en schuldencrises - waaronder Afghanistan, Mauritanië, Somalië, Tadzjikistan en Jemen - en benadrukt hoe de dubbele zorg meerdere regio's treft.

Graphic by: World Bank
Graphic by: World Bank

Hoe erg is het?: Ongeveer 94% van de lage-inkomenslanden, 89% van de lagere-middeninkomenslanden en 89% van de hogere-middeninkomenslanden hebben een nominale voedselinflatie van meer dan 5% in vergelijking met het voorgaande jaar.

In Oost- en Zuidelijk Afrika zullen de omstandigheden de komende maanden waarschijnlijk verslechteren. Zuid-Soedan en Soedan lopen het risico

van hongersnood, en ook de Democratische Republiek Congo en Ethiopië zien de voedselzekerheid verslechteren.

Lees in deze wekelijkse nieuwsbrief hoe landbouw, voeding, duurzaamheid en meer elkaar kruisen om het wereldwijde voedselsysteem opnieuw vorm te geven.

Tot nu toe zijn Oost-Aziatische en Pacifische landen beter geïsoleerd van de crisis, maar hogere energieprijzen kunnen in de tweede helft van het jaar voor problemen zorgen, waardoor de bezorgdheid over sociale risico's toeneemt. Potentiële problemen rond rijstproductie worden nauwlettend in de gaten gehouden.

Wat rijkere landen kunnen doen: de bank zei dat hulp een oplossing kan zijn, waardoor regeringen in getroffen landen geld kunnen overmaken naar de meest kwetsbaren.

"Schuldsanering en schuldverlichting zouden ook een prioriteit zijn voor landen met een onhoudbare schuldenlast", aldus de laatste update, een weerspiegeling van al lang bestaande zorgen.

Exportverboden: de oorlog in Oekraïne heeft de voedselzekerheidssituatie verslechterd – tot nu toe heeft slechts één schip de havens van Oekraïne met graan verlaten onder een overeenkomst van de Verenigde Naties – en heeft ook geleid tot een golf van handelsbeperkingen. De bank volgde 18 landen die 27 voedselexportverboden invoerden, terwijl zeven exportbeperkingen oplegden.

 

BRON: devex By Shabtai Gold


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie