• donderdag 21 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Geen loon voor personen die buiten personeelsstop ambtenaar zijn geworden

| de ware tijd | Door: Redactie

door Wilfred Leeuwin

PARAMARIBO — Personen die in de periode dat er een ambtenarenstop is ingegaan in dienst zijn getreden bij de overheid krijgen geen loon uitbetaald. Intussen is deze personeelsstop middels een resolutie van 1 augustus 2024 bekrachtigd met duidelijke instructies hoe en wanneer er wel mensen bij de overheid kunnen worden aangetrokken.

Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning zegt desgevraagd tegen de Ware Tijd dat wanneer de afspraken die eerder zijn gemaakt niet worden gevolgd hij niemand op de betaalrol van het Centraal Bureau Mechanische Administratie (Cebuma) zal laten opbrengen. “Daarnaast worden personen ook niet opgebracht om loon te krijgen, wanneer het maximum

van het maandbudget voor lonen en salarissen per ministerie is bereikt. Het moet passen binnen de begroting”, verklaart Raghoebarsing.

“Het blijkt dat het personeel op de zogenoemde Abop- en Pertjajah Luhur-ministeries enorm is opgelopen”

De krant verneemt dat een paar honderd personen die na de afspraak toch in dienst zijn genomen van de lijst zijn afgevoerd. Deze kwestie is al langer dan een jaar gaande sinds de afspraak door de politieke coalitie is gemaakt via de president. Echter, er zijn op verschillende ministeries toch mensen aangenomen.

Het gaat veelal om lager kader tot schaal 8. In die gevallen is het de minister die

via de raad van ministers zelf kon bepalen wanneer er wel personeel werd aangetrokken. Hoewel dit bij veel ministeries het geval is, blijkt dat het aantal personen op de zogenoemde Abop- en Pertjajah Luhur-ministeries enorm is opgelopen. Met de resolutie van 1 augustus 2024 kan dit niet meer plaatsvinden. Er is nadrukkelijk toestemming nodig van de president.

Personele administratie warrig

Vernomen wordt dat niet alleen het naleven van de personeelsstop reden is voor het niet uitbetalen van de lonen, maar dat een groot deel van de aangetrokken personen geen arbeid heeft verricht of gewoon niet op het werk verscheen, maar wel loon heeft ontvangen. Daarnaast zou veel mis zijn gegaan met betalingen aan deze groep, door een slecht bijgehouden personele administratie op de ministeries.

De Rekenkamer heeft in haar verslag over 2023 al melding van gemaakt dat de personele administratie van de ministeries niet klopt met dat van Cebuma. In de accumulatiestaat zijn er tekortkomingen geconstateerd. De mutaties van de in- en uitstroom van ambtenaren zijn niet volledig verwerkt in de administratie. Terwijl er bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking zelf geen personeelsbestand is aangetroffen. Bij Binnenlandse Zaken blijkt onduidelijkheid over het aantal personeelsleden.

In de resolutie van 1 augustus 2024, waarin nadere regeles zijn opgenomen, staat vermeld dat slechts voor gekwalificeerd kader, dat nodig is voor essentiële functies en er binnen de overheid geen overplaatsing mogeijk is, er een uitzondering wordt gemaakt. Daarnaast zijn er speciale richtlijnen opgenomen voor het aantrekken, ontslaan en benoemen van personen in de verschillende functiegroepen.

| de ware tijd | Door: Redactie