• donderdag 20 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

GBB werkt aan digitaal systeem grondaanvragen

| starnieuws | Door: Redactie

Technici zijn bezig met het ontwikkelen van een website voor GBB. Aanvragen kunnen dan worden gevolgd.

 

Het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) werkt aan een digitale database om transparantie en een soepele afhandeling van aanvragen. Het nieuwe systeem is gisteren gepresenteerd aan president Chan Santokhi. Sinds 2020 is het de intentie om op GBB een makkelijkere werkwijze te introduceren die zorgt voor verduidelijking van aanvragen. De huidige werkwijze leidt tot een moeilijkere opvolging en tot dubbele uitgiften.

 

GBB algemeen directeur Siew Ramsukul merkt op dat men voorheen niet wist wat er met de aanvraag gebeurde na indiening. Daarnaast kost het

veel tijd en moeite om de status van de aanvraag te achterhalen, omdat men met kopieën van aanvraagbewijzen moet werken om geholpen te worden. Sindsdien is er hard gewerkt aan het afwegen van mogelijkheden. De uitkomst hiervan is een digitale database van ingediende grondaanvragen geworden. Met dit systeem kunnen mensen online de status van hun aanvragen door benodigde bestanden slechts te uploaden op de website, meldt de Communicatiedienst Suriname.

 

Door de aanwezigheid van een backoffice team op de achtergrond zal het ministerie in staat zijn om niet alleen vlotter af te handelen, maar ook om nauwkeurige inventarisaties te maken. Ook bevordert

dit systeem transparantie en tijdsbesparing voor de burger en vermindert het de kans op fouten en fraudegevallen.

 

De voorzitter van de Conversie Unit, Chris Calor, geeft aan dat het systeem gebruikersvriendelijk is. Indien iemand niet technisch onderlegd is, kan diegene worden geholpen door derden of door ambtenaren op het Domeinkantoor. Deze database is vooralsnog niet toegankelijk voor het publiek, maar is voor een groot deel af. Dit komt doordat er nog wat werk te verrichten valt aan de database. 

 

Het staatshoofd heeft de technici aangemoedigd om de website zo gebruikersvriendelijk te maken dat deze niet alleen via een computer, maar ook via een mobiele telefoon kan worden benaderd. Ook stelde hij voor om te kijken naar mogelijkheden voor een applicatie. Naast de bereikbaarheid moet volgens Santokhi ook de mogelijkheid worden geboden om geheel nieuwe grondaanvragen in te dienen via de website. Volgens Calor zal dit systeem naar schatting over ongeveer drie weken worden afgerond.

| starnieuws | Door: Redactie