Gasdeal niet onder dezelfde voorwaarden als olieovereenkomsten
| de ware tijd | Door: Redactie
door Gerold Rozenblad
PARAMARIBO — Een evaluatieput die Petronas dit jaar nog bij de Sloanea 1-put zal boren in blok 52 zal meer inzicht geven in de omvang van de gasvoorraden waarop het bedrijf is gestuit en die ze wil ontwikkelen. Eerst wordt medio februari nog een andere put geboord op zoek naar olie, waarna zal worden begonnen met de evaluatieput. Petronas is in haar zoektocht naar olie in de Sloanea 1-put gestuit op winbare voorraden gas en wil deze ontwikkelen.
“We moeten met Staatsolie praten over wat voor soort fiscale regelingen we kunnen treffen en welke commerciële modellen we kunnen hebben om
“We hebben recent een voorstel gedaan aan Petronas en wachten op antwoord”
Staatsolie-directeur Jagesar
Duurder proces
Een overeenkomt met Petronas voor ontwikkeling van de gasindustrie zal niet onder dezelfde voorwaarden geschieden als de olieovereenkomsten die worden gesloten. De contracten die
Baseri zei tegen Reuters dat het bedrijf met Staatsolie moet spreken over commerciële modellen om het project in blok 52 levensvatbaar te maken. Volgens hem vormen onder meer de relatief kleine omvang van de ontdekking en het gebrek aan infrastructuur in Suriname de grote risico’s voor ontwikkeling van het project. Het winnen van gas is een duurder proces dan bij olie.
Jagesar stelt dat wat meespeelt zijn de internationale prijzen voor gas, die al geruime tijd vrij laag zijn. Echter, partijen zijn erop gebrand de gasontwikkeling gestalte te geven en zijn in overleg. De uitlatingen van Baseri en Jagesar duiden erop dat een overeenkomst onder gunstigere fiscale voorwaarden zal worden gesloten dan het geval is bij olie.
Export
Baseri hield Reuters voor dat Petronas van plan is gas te verkopen aan Europa en de Verenigde Staten (VS). Het gebrek aan infrastructuur in Suriname slaat op het feit dat er nu geen industrie is die gas in grote hoeveelheden kan afnemen. Ondertussen zit Trinidad en Tobago op het vinketouw.
Het land neemt wel gas af van Venezuela, maar ziet Suriname ook als optie. Echter, Baseri ziet beren op de weg. Het aanleggen van een pijplijn naar het eiland zou over landsgrenzen van Guyana en Venezuela moeten gaan. Zowel hij als Jagesar meent dat het beter is het gas vooralsnog rechtstreeks te verschepen naar Europa en de VS.
| de ware tijd | Door: Redactie