Gajadien wil spoedig indiening wetsontwerp elektronisch betalingsverkeer
| dagblad suriname | Door: Redactie
VHP-fractieleider Asis Gajadien roept de regering op om zo snel als mogelijk het wetsontwerp elektronisch betalingsverkeer bij het parlement in te dienen. Indien dat uitblijft zal het parlement een initiatiefwet indienen. Volgens Gajadien moet het elektronisch betalingsverkeer in het land spoedig wettelijk geregeld worden, omdat het huidig betalingssysteem zeker 15 tot 2 jaar achter loopt op de rest van de wereld. De samenleving kan niet langer achter gehouden worden.
Gajadien sprak vorige week tijdens de behandeling van de wet Toezicht Bank en Kredietwezen 2023. Deze wet voorziet in de aanscherping van de toezichthoudende taken en bevoegdheden van de Centrale Bank van
Gajadien, die voorzitter is van de Commissie van Rapporteurs, wees met nadruk erop dat de CBvS ook in staat moet zijn om invulling te geven aan haar wettelijke taken en bevoegdheden. Dat het huidig betalingssysteem in het land ten opzichte van de rest van de wereld ver is achtergebleven komt volgens hem onder andere door de starre houding van de CBvS. De ontwikkeling van een modern betalingssysteem zou ook te maken met de houding van het bedrijf dat
Zoals in vele landen in de wereld moet het ook mogelijk gemaakt worden in Suriname om bijvoorbeeld via de smartphone betalingen te verrichten. De samenleving kan niet langer achter gehouden worden. Daarom moet de regering zo snel als mogelijk het wetsontwerp elektronisch betalingsverkeer bij het parlement indienen. “Niet over 6 maanden of een jaar, maar heel spoedig”, vindt Gajadien.
Wet Toezicht Bank en Kredietwezen
De wet Toezicht Bank- en Kredietwezen met daarin de aanscherping van de taken en bevoegdheden van de CBvS, vloeit voort uit de aanbevelingen van de Financial Action Task Force (FATF) en de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) ter bestrijding van money laundering en terrorisme financiering. De CBvS heeft wettelijk de taak om monetair en prudentieel toezicht te houden op alle onder haar vallende bank- en kredietinstellingen. Dit ter realisatie van monetaire en financiële stabiliteit.
Het monetair toezicht dient ter handhaving van de waarde van de Surinaamse dollar. Het prudentieel toezicht dient ter bescherming van de belangen van de crediteuren van kredietinstellingen en kredietverenigingen, alsmede ter bevordering van de stabiliteit van het financiële systeem als geheel. Het toezicht van de CBvS richt zich voorts mede op de integriteit van de kredietinstellingen, waaronder zowel deugdelijk bestuur, als het voorkomen en bestrijding van money laundering en terrorisme financiering.
De wet beoogt de CBvS beter in staat te stellen de monetaire en financiële stabiliteit binnen Suriname te bevorderen, en de belangen van het publiek te beschermen. De wet voorziet in een vergunningenstelsel en in een adequaat toezichtinstrumentarium op grond waarvan de CBvS het toezicht kan uitoefenen.
SS
| dagblad suriname | Door: Redactie