FID TOTALENERGIES IN AANTOCHT VOOR SURINAME
| dagblad de west | Door: Redactie
TotalEnergies wordt gezien als het bedrijf dat Suriname zijn Guyana-achtige offshore olieproductieactiviteiten een vliegende start zal geven. Maar echt snel gaat het niet. Waarom? Het land wacht nog steeds op een definitieve investeringsbeslissing (FID) voor zijn offshore Blok 58 – waar Total, de exploitant, en APA Corporation meer dan drie en een half jaar geleden olie aantroffen. In die periode heeft Total zijn investeringen elders geconcentreerd.
Aan Irak werd 27 miljard dollar aan investeringen over een periode van 25 jaar toegezegd voor vier olie-, gas- en hernieuwbare projecten in de zuidelijke Basra-regio. Volgens een artikel van Reuters van 14 februari 2022,
Het is belangrijk op te merken dat zowel Irak als Mozambique, al jaren actief zijn in de olie- en gasproductie, begiftigd met miljarden winbare hulpbronnen. In Suriname is de situatie totaal anders. Er is geen offshore olieproductie, zoals iets meer dan vier jaar geleden het geval was in Guyana. De weddenschappen voor Suriname staan allemaal op
De grootste belemmering waren de problemen van het bedrijf met het begrijpen van de ontdekte reservoirs en een discrepantie tussen de seismische gegevens en de resultaten van de afbakeningsputten. Maar deze lijken opgelost. De laatste update van Total was dat het bedrijf met succes twee ontdekkingen heeft gecombineerd om een pool van ongeveer 500+ miljoen vaten olie te creëren.
De eerste twee evaluatieputten van deze ontdekkingen waren positief, en nu de laatste oliebron binnenkort zal worden geboord, hoopt het bedrijf dat het 600-650 miljoen vaten olie zal bereiken. Zodra deze mijlpaal is bereikt, is TotalEnergies klaar om naar de volgende ontwikkelingsfase te gaan.
Chief Executive Officer (CEO) Patrick Pouyanné, benadrukte dat de visie van het bedrijf voor de toekomstige ontwikkeling van de oliepool in Suriname sterk is, en hij is optimistisch over de vooruitzichten voor 2023. “We zouden daar weer een goede visie hebben om verder te gaan naar de volgende stap. 2023 wordt een groot jaar voor Suriname”, zei Pouyanné.
Maar naast het begrijpen van de reservoirs en ervoor zorgen dat er goed geplaatste, voldoende volumes zijn om de productie te rechtvaardigen, heeft Suriname nog andere uitdagingen gehad.
“We kunnen Suriname en Staatsolie als voorbeeld nemen, waar acties van politici, gekoppeld aan een verouderd Production Sharing Contract (PSC), dat door sommige Guyanezen wordt aangeprezen als ‘voorbeeldig’, en een regelgevende entiteit die ook dienst doet als operator (Staatsolie), heeft geleid tot schuchtere exploratie- en ontwikkelingsinspanningen aan de Surinaamse kant van het bekken”, zei een lokale commentator over de industrie in Guyana in een recente brief aan de pers. De fiscale voorwaarden van Suriname met betrekking tot zijn olie-winstdelingsovereenkomst en zijn Petroleumwet, worden lange tijd gezien als factoren die bijdragen aan de vertraging van de FID.
Suriname versoepelt belastingen onder de Petroleumwet; maar komt deze fast-forward FID dit jaar? Ondertussen verhuisde exploitant ExxonMobil in Guyana slechts twee jaar na de eerste ontdekking in Liza 1 naar FID, en de olieproductie volgde twee jaar daarna, met de start in december 2019. Nu heeft het land twee projecten in uitvoering, en nog één dat gericht was op de start dit jaar. Een vierde zal tegen 2025 online komen en voor de vijfde wordt goedkeuring gevraagd, terwijl er al wordt gesproken over de zesde en zelfs de zevende.
Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'
| dagblad de west | Door: Redactie