• woensdag 15 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Excuses? Welke excuses? Suriname is vooral bezig met hoge inflatie

| snc.com | Door: Redactie

Een kleine maand voordat officieel het herdenkingsjaar van het slavernijverleden begint, bezoekt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf Suriname. Dit keer hoeven er geen diplomatieke plooien glad gestreken te worden in Paramaribo, maar de gemaakte excuses en het komende herdenkingsjaar leven er ook niet echt. "Mensen zijn bezig met overleven en eten op tafel zetten."

Foto: Excuses? Welke excuses? Suriname is vooral bezig met hoge inflatie © Aangeboden door RTL Nieuws

Excuses? Welke excuses? De bevlogen juf Marilyn Powel kijkt verbaasd. Het is haar ontgaan dat Nederland in december excuses aanbood voor het slavernijverleden.

Minister Dijkgraaf die in haar klas op bezoek is, geeft geen krimp. Hij

benadrukt voor de zoveelste keer hoe belangrijk het is verhalen uit het verleden te blijven vertellen als verbinding naar de toekomst. Daar vinden hij en de juf van deze groep 7 elkaar wel. "Ja, wij spelen na hoe slaven vroeger naar de velden gingen om te werken."

200 miljoen

Het is de eerste keer dat Robbert Dijkgraaf in Suriname is. Hij is namens het kabinet als minister van Onderwijs de coördinator van het herdenkingsjaar dat op 1 juli begint. Dan is het precies 150 jaar geleden dat er daadwerkelijk een einde kwam aan de slavernij.

Bij de herdenking in Amsterdam (Ketikoti) zal de

koning een toespraak houden in het Oosterpark. Verwacht wordt dat hij, net als premier Rutte eerder deed, excuses zal aanbieden voor het slavernijverleden. Alle leden van het kabinet zullen die dag op verschillende plekken zijn om te luisteren naar deze speech van de koning.

Een kleine maand voordat officieel het herdenkingsjaar van het slavernijverleden begint, bezoekt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf Suriname. Dit keer hoeven er geen diplomatieke plooien glad gestreken te worden in Paramaribo, maar de gemaakte excuses en het komende herdenkingsjaar leven er ook niet echt. "Mensen zijn bezig met overleven en eten op tafel zetten."

Voor Dijkgraaf is dit slechts het begin van zijn taak om te kijken wat er gaat gebeuren na 'de komma' die Rutte plaatste in zijn excuses. Daarom praat hij ook met leden van het Surinaamse kabinet. Zij willen vooral van hem weten wat er gaat gebeuren met de 200 miljoen voor het bewustwordingsfonds die werd beloofd samen met de excuses. Belangrijkste vraag die op tafel ligt, is hoe en waaraan Nederland van plan is dat geld uit te geven. Maar dat is helaas net niet het geld waar deze minister over gaat, dat ligt bij zijn collega van Binnenlandse Zaken.

Het vorige bezoek van Nederlandse ministers aan Suriname verliep minder soepel. De aanloop naar de excuses van Rutte voor het slavernijverleden op 19 december, was een ramp. Er kwam kritiek op de manier waarop het kabinet het wilde doen, op de datum en de organisatie.

In Suriname was men daarnaast ook verbolgen over het feit dat minister Franc Weerwind namens het kabinet op dat historische moment in Suriname zou zijn. Als nazaat van tot slaaf gemaakten vonden ze hem niet de juiste persoon. De onvrede daarover was zo groot dat Sigrid Kaag in haar functie als vicepremier halsoverkop naar Suriname vloog om de plooien glad te strijken.

RTL Nieuws sprak de minister tijdens dat bezoek over zijn persoonlijke ervaringen met discriminatie, zijn voorouders en Suriname:

Ondertussen gaat Suriname gebukt onder een economische crisis, met hoge inflatie. Excuses en een herdenkingsjaar gaan dan ook langs veel mensen heen. "Ik ga heel eerlijk zijn. Mensen zijn bezig met overleven hier. Ze zijn bezig om te kijken hoe ze elke dag eten op tafel kunnen zetten. Hoe ze hun elektriciteitsrekening gaan betalen", zegt de 21-jarige Modsty die is uitgenodigd om met de minister te komen praten. "Daarom houden maar weinig mensen zich bezig met of de koning wel of geen excuses gaat maken en wat er moet gebeuren in het herdenkingsjaar."

Op de twee plantages die Dijkgraaf bezoekt hebben ze vooral het geld dat bij de excuses hoort duidelijk op het netvlies. Dijkgraaf krijgt het ene na het andere verzoek. Variërend van onderwijsprojecten tot het onderhoud van de graven van de voorouders. Aan de rand van een begraafplaats vertellen ze de minister dat ze de vervallen graven van de mensen die hen voorgingen op de plantages graag willen opknappen maar 'dat de middelen er op dit moment niet zijn'.

Geen woorden maar daden

Hij hoort en ziet het allemaal aan tijdens zijn twee dagen durende flitsbezoek. Aan de mensen van de plantage belooft hij dat hij 'zeker een bijdrage' wil leveren aan het behoud van de plantages. "De toekomst die we samen in gaan moet er een zijn van gelijkwaardigheid, waarin we elkaar kunnen versterken. Er zijn dingen die Nederland kan bijdragen en er zijn dingen die Suriname kan bijdragen. We gaan dat doen met elkaar."

Op de plantage horen ze de warme woorden van de minister over de gezamenlijke toekomst beleefd aan. In zijn eigen woorden vat een van de woordvoerders van de plantage het nog even krachtig samen voor de minister terug naar Nederland reist: "Geen woorden maar daden."

Artikel van RTL Nieuws 

| snc.com | Door: Redactie