• vrijdag 22 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

EU sanctieprocedure tegen Suriname ingezet wegens illegale visserij

| dagblad suriname | Door: Redactie

De Europese Unie heeft sanctieprocedures ingezet tegen Suriname wegens het uitblijven van adequate maatregelen om illegale visserij op zee tegen te gaan, met name in Franse wateren. De Franse ambassadeur in  Paramaribo, Nicolas de Lacose, heeft deze week hiervan melding gemaakt tijdens een persconferentie van de Franse ambassade. Eerder deze maand heeft het Assembleelid Ronny Aloema (VHP) tijdens debatten in het parlement al vragen gesteld hierover aan minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Tot nog toe is een reactie van de minister in het parlement hierop uitgebleven. 

De bewindsman heeft donderdag in een vraaggesprek op radio ABC wel

bevestigd dat de EU sanctieprocedures tegen Suriname heeft ingezet wegens illegale visserij. De sanctieprocedures zijn overigens niet alleen gericht tegen Suriname, maar ook tegen Brazilië en Guyana. Suriname zal voor 4 augustus bij de EU moeten aangeven wat het tot nu toe aan maatregelen heeft ondernomen om de illegale visserij op zee tegen te gaan. LVV-minister Parmanand Sewdien zegt dat de Fransen (Frans Guyana) al jaren ernstig last ondervinden van illegale vissers die onder meer via Braziliaanse en Surinaamse wateren de Franse visgronden betreden. 

Suriname doet er alles aan om illegale visserij in Surinaamse wateren tegen te gaan en de visgronden

tegen overbevissing te beschermen. Hij noemt onder onndere  het visserij managementplan, de sanering van het visvergunningsbeleid en controle van de visaanlandingsplaatsen. Het gebrek aan voldoende capacitiet (materieel) om de controle op zee adequaat ter hand te nemen speelt Suriname echter grote parten. Er zijn plannen om op dit stuk intensiever samen te werken met de Franse autoriteiten. In september gaat Sewdien op bezoek in Frans Guyana om deze samenwerking concreet te bespreken.

Illegale Guyanese vissers

Het is algemeen bekend dat Guyanese vissers met vervalste Surinaamse visvergunningen illegaal in Surinaamse wateren vissen en vervolgens doortrekken naar Franse wateren. De Franse autoriteiten hebben vaak Guyanese vissersvaartuigen aangehouden. In het verleden werden de vaartuigen na inbeslagname doormidden gezaagd en verbrand. De laatste tijd gebeurt dat niet meer, maar worden de vissersvaartuigen uit Franse wateren begeleid richting Suriname.

Op instigatie van Frankrijk heeft de Europese Unie in januari vorig jaar Suriname aangeschreven en gevraagd om adequate maatregelen te treffen tegen wat genoemd wordt “illegal, unreported en unregulated fishing (IUU)”. De Surinaamse regering heeft op dit schrijven van de EU nooit gereageerd. 

In april dit jaar is een tweede schrijven aan Suriname gericht, en ook hierop is tot nu toe nog geen reactie geformuleerd. Suriname heeft tot 4 augustus daartoe nog de ruimte. Vernomen wordt dat de regering bezig is te werken aan de formulering van een reactie.

Wat de EU-sancties tegen Suriname zullen inhouden is vooralsnog niet duidelijk, maar een exportverbod van vis- en visproducten zou een daarvan kunnen zijn.

| dagblad suriname | Door: Redactie