• zaterdag 05 July 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Ramnandanlal: “In nieuwe coalitie is het logisch dat VHP buiten de boot is gevallen”

| waterkant | Door: Redactie

Volgens PALU-ondervoorzitter Henk Ramnandanlal zou een eventuele samenwerking tussen de NDP en VHP geen stand houden. Ook al zou de VHP zijn meegenomen in de samenwerking met de overige vijf partijen.

“Als je kijkt naar de inhoudelijke verschillen en zeker naar de wijze waarop de VHP het land de afgelopen vijf jaren heeft bestuurd, dan weet je bij voorbaat dat die coalitie geen stand zou kunnen houden. Omdat de inhoudelijke verschillen te groot waren. Dus in de huidige coalitie is het bijna logisch dat de VHP buiten de boot is gevallen”, zei Ramnandanlal in Bakana Tori.

Hij verwacht dat de VHP nu

constructieve oppositie gaat voeren, aangezien de partij over voldoende deskundigen beschikt. Ramnandanlal is overigens blij dat het gezond verstand heeft overwonnen bij de VHP en ABOP, waardoor de president en vicepresident van Suriname op zondag 6 juli in De Nationale Assemblee (DNA) zullen worden gekozen. Aangezien de VHP geen tegenkandidaten heeft gepresenteerd, zullen Jenny Simons en Gregory Rusland bij acclamatie worden gekozen.

“Het laat de democratische inborst zien van zeker de voorzitters van de Surinaamse politieke partijen. Want je stelt tegenkandidaten als je denkt dat het kans van slagen heeft in het democratisch proces”, stelde hij.

Volgens de PALU-topper kon de NDP+

coalitie vanaf het begin rekenen op 34 zetels in DNA. Kennelijk dacht de VHP toch op een andere manier hun kandidaten gekozen te krijgen, waardoor zij steeds de kaken stijf hielden over het voordragen van tegenkandidaten.

“En als je dat negeert, dan betekende het dat je met jouw 17 zetels kennelijk op een andere manier dacht om de meerderheid in de VVV te behalen. En we hadden gezien dat in een vroeg stadium er allerlei verhalen de ronde deden van omkoping. Dus ik ben blij dat men daarvan heeft afgezien. Doordat men nu overgaat om geen tegenkandidaat te stellen, is die poging om op een andere manier binnen te komen mislukt”, zei Ramnandanlal.

Volgens hem heeft ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk eigenlijk enkele inschattingsfouten gemaakt die geleid hebben tot zijn ontevredenheid. Brunswijk zou juist bij de ondertekening van het document, waarin de verdeling van de verschillende topposities is opgenomen, onder voorbehoud moeten tekenen. Aangezien hij dat niet heeft gedaan, was hij te laat om kanttekeningen over de verdeling van de drie topposities te plaatsen.

| waterkant | Door: Redactie