• donderdag 21 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Elke dag actief of alleen in het weekend? Voor het hart is het allebei goed

| nrc.nl | Door: Redactie

Gezondheid Om het risico op hartproblemen te verkleinen hoef je de aanbevolen 150 minuten beweging niet over de hele week te verdelen.

Foto: Wielrenners in de Alblasserwaard. Veel volwassenen komen doordeweeks nauwelijks aan sporten toe. Foto Ruud Morijn/ANP

Mensen die alleen in het weekend sporten hebben net zo’n klein risico op hartklachten als mensen die hun inspanningen over de week verdelen. Amerikaans onderzoek in het medische-wetenschappelijk tijdschrift JAMA laat zien dat het belangrijkste is dat je genoeg beweegt en niet hoe vaak.

Zowel de Nederlandse Gezondheidsraad als de Wereldgezondheidsorganisatie adviseert volwassenen om minimaal 150 minuten per week matig intensief te bewegen, verspreid over meer dagen. In sommige landen, zoals het Verenigd

Koninkrijk, is dat gekoppeld aan de aanbeveling om de inspanning over minstens vier dagen te verdelen. 

Veel volwassenen komen doordeweeks nauwelijks aan sporten toe. Amerikaanse hartspecialisten waren benieuwd: zijn de weekend warriors, zoals zij de mensen noemen die al hun sporttijd in het weekend proppen, slechter af? Profiteert hun hartgezondheid minder van de voordelen van bewegen dan die van mensen die bijvoorbeeld vijf dagen per week iets korter sporten? 

Een half miljoen Britten

De onderzoekers keken daarvoor naar zo’n 100.000 mensen die een week een beweegmeter hadden gedragen. De deelnemers kwamen uit de UK Biobank, een databank met informatie over de gezondheid van een

half miljoen Britten. Ze verdeelden de grote groep in drie subgroepen: mensen die minimaal 150 minuten matig intensief bewogen in maximaal twee dagen, mensen die de 150 minuten over meer dagen verspreidden en een derde groep ‘inactieven’, die minder dan 150 minuten per week bewoog. Daarbij viel al meteen op dat de weekend warriors de meerderheid vormen onder de actievelingen. Meer dan de helft moet het hebben van 1 of 2 dagen sporten. 

Vervolgens keken ze: hoe vaak kregen deze mensen een hartritmestoornis, een hartstilstand, -aanval of infarct? Geruststellend voor wie doordeweeks niet aan sporten toekomt: de weekendsporters kregen in vijf jaar tijd niet meer hartaandoeningen dan de mensen die hun beweegtijd over de week verdeelden. Beide groepen actievelingen hebben een lager risico op hartproblemen dan de groep die de beweegnorm helemaal niet haalt, en dat ontloopt elkaar nauwelijks. 

In de zijlijn gingen de onderzoekers in op een vraag die meteen opkomt bij dat gecomprimeerde sporten. Als je minder vaak maar langer sport, krijg je dan niet vaker blessures? Dat bleek niet uit deze analyse, schrijven de auteurs, al zouden ze graag meer onderzoek zien naar de potentiële nadelen van meer bewegen in minder dagen. 

Lees ook: Het nadeel van intensiever bewegen is dat je er zo’n honger van krijgt

Rokers en drinkers

De onderzoekers filterden veel mensen uit de onderzoekspopulatie die door andere oorzaken hartklachten zouden kunnen krijgen, zoals rokers, drinkers en diabetespatiënten. Maar ze zien nog steeds een aantal beperkingen. Misschien gedroegen de deelnemers zich anders dan normaal doordat ze een week met een bewegingsmeter liepen. Ook gaan ze in op vaker gehoorde kritiek op de UK Biobank: een onevenredig deel van de deelnemers in dat bestand is wit. Dat maakt dat je voorzichtig moet zijn met generalisaties over een bevolking die veel diverser is. 

Toch zal dat alles weinig afdoen aan de uitkomsten, die in lijn zijn met eerdere aanwijzingen dat méér matig intensief bewegen het risico op allerlei hartkwalen verkleint, ongeacht het beweegpatroon. De studie sluit bovendien aan bij de consensus dat de meeste gezondheidswinst wordt gehaald door van niets doen in beweging te komen, waarbij tuinieren of stofzuigen overigens ook al geldt als matig intensief bewegen. 

Minder dan de helft van de volwassenen in Nederland haalt de aanbevolen 150 minuten per week. Maar die 150 minuten zijn geen absolute grens tussen wel of niet gezond, het verband tussen bewegen en gezondheid is een continuüm. De simpele eerste aanbeveling van de Nederlandse Gezondheidsraad is dan ook: bewegen is goed, meer bewegen is beter. En minder zitten.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| nrc.nl | Door: Redactie