• dinsdag 02 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

EK 2024: Moedig Georgië ten onder tegen Spanje

| starnieuws | Door: Redactie

Nico Williams gaf een assist en scoorde fraai tegen debutant Georgië. Foto: nos.nl

Spanje verslaat debutant Georgië met 4-1 in het RheinEnergieStadion. Spanje had tot aan deze wedstrijd een vrij comfortabel toernooi afgewerkt en zelfs nog geen enkel doelpunt tegen. Bruisend van zelfvertrouwen traden de Spanjaarden als favoriet aan tegen debutant Georgië dat vriend en vijand verraste met het tot nu

toe geleverde spel. Georgië begon terughoudend vanuit een gesloten verdediging, maar liet met flitsende counters merken geenszins de rol van underdog te accepteren. De nieuwkomer nam zelfs tegen de verhoudingen in de leiding, maar nog voor de interval herstelde grootmacht Spanje de orde: 1-1.

Spanje bestormde het doelgebied van Georgië in het eerste kwartier en kwam meerdere malen gevaarlijk opzetten, maar de Georgische defensie verdedigde met man en macht en liet niets door. Geheel tegen de verhoudingen in, kwam de debutant in de 18e minuut meteen bij de eerste aanval op aangeven van Otar Kakabadze via de Spanjaard Robin Le Normand,

die zijn eigen doelman passeerde, op voorsprong: 0-1.

Ondanks 82% balbezit voor Spanje had Georgië de voorsprong. In de 35e minuut probeerde Marc Cucurella de orde te herstellen door van buiten het strafschopgebied te schieten, maar doelman Giorgi Mamardashvili was op zijn hoede.

In de 39e minuut was het dan toch zover toen Rodri op aangeven van Nico Williams de bal vanuit de tweede lijn

langs de Georgische sluitpost schoot: 1-1. Bij deze stand werden de kleedkamers opgezocht.

Meteen na de rust kwamen de Georgiërs bijna weer op voorsprong na balverlies van Pedri, maar vanaf de eigen speelhelft mikte Khvicha Kvaratskhelia naast het lege doel van de uitgelopen Unai Simón. In de 51e minuut gaf Fabián Ruiz zijn land de leiding na fraai door Lamine Yamal te zijn geassisteerd: 1-2. In de 63e minuut had Lamine Yamal een goede gelegenheid om de voorsprong te vergroten na een cadeautje van de Georgische verdediging, maar hij had zijn vizier niet op scherp en mikte naast.

In de 75e minuut brak Nico Williams door en trapte het leder hard in het dak van het Georgische doel en brak daarmee het verzet van de debutant: 1-3. In de 78e minuut brak Williams weer door en stelde dit keer Dani Olmo in de gelegenheid om zijn naam ook op het scorebord te krijgen, maar diens inzet was veel te tam om de Georgische sluitpost te verslaan. In de 83e minuut was het dan toch raak voor Olmo, die vanuit de tweede lijn de kers op de taart deed: 1-4.

Spanje wint met 4-1 van Georgië en gaat door naar de kwartfinales waar gastheer Duitsland wacht.