• zaterdag 29 June 2024

EK 2024: In Groep E gaat Oekraïne naar huis

| starnieuws | Door: Redactie

Razvan Marin knalt de Roemeense strafschop in de linkerbovenhoek en laat de Slowaakse goalie Martin Dubravka kansloos. (Getty Images)

Alle vier de ploegen in Groep E staan ​​na twee wedstrijden op de drie punten. Het is de eerste keer in de geschiedenis van het EK dat dit gebeurt. Een overwinning voor welk team dan ook zou hen een plaats bij de
laatste 16 opleveren. Eén punt zal genoeg zijn voor België, Roemenië en Slowakije om vooruitgang te boeken, waarbij de laatste twee tegen elkaar spelen.
Als beide wedstrijden gelijk worden gespeeld, zou Oekraïne ondanks vier punten uitgeschakeld zijn, omdat het land op doelsaldo onderaan zou eindigen.In Frankfurt gaan Slowakije en Roemenië voor een 1-1, goed voor een plek in de achtste finales, terwijl het doelpuntloos blijft in het ander duel tussen België en Oekraïne. Terwijl de grootste festiviteiten komen van de Roemeense spelers die  de winnaars zijn in Groep E, gaat Oekraïne naar huis.Slowakije vs RoemeniëIn Frankfurt is Roemenië niet van plan
het op een akkoordje te gooien. Andrei Ratiu probeerde in te snijden en de verre hoek te vinden, maar Martin Dubravka maakt een goede redding om hem te ontzeggen. Ianis Hagi pakte de losse bal op, maar kon zijn schot slechts ver over het doel vuren.Kort voor het eerste halfuur knalt Ondrej Duda de bal in de Roemeense netten. Een diepe voorzet van de ervaren rechtsachter Peter Pekarik is een van de beste uit alle 130 optredens in Slowakije. Perfect op het hoofd van middenvelder Ondrej Duda, die terug in het doel kopt, de verre hoek in.Het antwoord van Roemenië op zijn virtuele uitschakeling volgt tien minuten na de Slowaakse goal. Roemenië krijgt even na het half uur een strafschop. Martin Dubravka is kansloos als Razvan Marin de bal in de linkerbovenhoek knalt. Soms heeft de keeper een kans als het om penalty's gaat, maar bij deze was hij kansloos. Hij zet het er met tempo in. Dat is een nadrukkelijke straf. Mooie actie.

In de tweede helft drukken beide teams voor winst. Het blijft 1-1. Roemenië levert een prachtige prestatie. Ze bevinden zich voor het eerst sinds 2000 in de knock-outfase van een groot toernooi.

België vs OekraïneDe Belgische fans wonnen de strijd op de tribunes vóór de aftrap in Stuttgard, maar Oekraïne werd luider naarmate de wedstrijd vorderde. Hun team zal de gelukkigste van de twee zijn als hun spelplan werkt. Afgezien van wat kwaliteit van Kevin de Bruyne heeft België heel weinig te bieden.Op slag van rust krijgt Oekraïne een gouden kans om op voorsprong te komen. Goede inzicht en een prachtige voorzet van Mykola Shaparenko zorgen ervoor dat Roman Yaremchuk op doel doorgaat. Hij kiest er echter voor de bal over het doel te passen, maar er staat geen teamgenoot die bij de achterpaal naar binnenrent om  in te tikken. Te onzelfzuchtig van Yaremchuk.De Oekraïners hebben het heel goed gedaan. Ze bleven bij elkaar en creëerden enkele goede kansen. Ze zijn compact gebleven en hebben zich niet te veel willen blootstellen aan het talent van de Belgische aanvaller. Belgie heeft moeite door te breken. Na een matige eerste helft voor de Rode Duivels gaat de rust in. De Belgen begonnen nog goed met een uitstekende kans voor Romelu Lukaku, maar die geraakte niet voorbij Anatoliy Trubin.Romelu Lukaku heeft een prachtig doelpuntenrecord op internationaal niveau, maar hij mist veel kansen. Hij krijgt de verbinding niet, hij heeft een goede run, maar verprutst het met een slechte finish. Verder is er niets uit België gekomen.De beste kans van België in de tweede helft komt in de 73e minuut. Romelu Lukaku schuift de bal naar de Belgische invaller Yannick Carrasco, die een schot in de hoek hamert, dat een duikende Anatoliy Trubin nog net van zich af wuift.Daarop is het bijna raak voor Oekraïne, want een voorzet valt mooi voor Artem Dovbyk maar zijn schot wordt cruciaal geblokt door Wout Faes.Oekraïne blijft maar komen en Oleksandr Zinchenko krijgt al snel een schot recht op de keeper.De Oekraïners drukken door. Nu via Georgi Sudkov. Hij krijgt de bal in de voeten van Artem Dovbyk in het strafschopgebied, die zich omdraait en laag op de eerste paal schiet. Hij kon er gewoon niet omheen komen om hem binnen de paal te richten.Oekraïne houdt België terug.Het scheelt centimeters als de Oekraïner Ruslan Malinovskyi direct uit een hoekschop gaat en bijna een slapende Koen Casteels te grazen neemt. De Belgische keeper kan de bal net wegslaat voordat deze in het net valt.Aan de andere kant zet Kevin de Bruyne aan de achterkant voor voor  Romelu Lukaku de pass van de aanvaller naar het doel wordt verwerkt tot een hoekschop.Georgi Sudakov maakt een fenomenale run in de toegevoegde drie munten, hij gaat door... het strafschopgebied in, maar zijn uiteindelijke schot gaat recht op de keeper.