• donderdag 25 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

In één klap ‘miljonair’ met nieuw bankbiljet Venezuela

| ad.nl | Door: Redactie

Wie droomt er niet van, miljonair worden? In Venezuela is dat binnenkort een stuk makkelijker: de Centrale Bank van Venezuela gaat namelijk een reeks nieuwe biljetten uitgeven. Het ‘grootste’ biljet is maar liefst een miljoen bolivar waard. Maar wat je daarmee kunt kopen, valt tegen.

Een miljoen Venezolaanse bolivar staat ongeveer gelijk aan 0,50 dollar, volgens de officiële wisselkoers. En daar koop je in hoofdstad Caracas een klein blikje cola, een kilo tomaten of een stuk zeep van slechte kwaliteit voor.

De ooit zeer welvarende oliestaat verkeert al jaren in een economische crisis door de sterk gedaalde olieprijzen. Om de gapende begrotingstekorten

van de regering te financieren, draaien de geldpersen van de Centrale Bank al jaren overuren. Maar die ‘oplossing’ kent een prijs: hyperinflatie. In januari 2021 lagen de prijzen gemiddeld 2.665 procent hoger dan twaalf maanden eerder, aldus de gegevens van diezelfde Centrale Bank.

Omdat de portemonnee van de Venezolanen onmogelijk letterlijk mee kan groeien met die prijsstijgingen, heeft de Centrale Bank nieuwe biljetten aangekondigd van 200.000, 500.000 en 1.000.000 bolivar. Die moeten vanaf volgende week in het straatbeeld verschijnen. “Het probleem met hyperinflatie is echter dat de Centrale Bank nooit snel genoeg dat geld kan bijdrukken”, zegt econoom Asdrubal Oliveros tegen

persbureau AFP.

Een kilo tomaten afrekenen met de lokale munt is niet heel eenvoudig. Foto: Reuters

Amerikaanse cash is king
Het betalen met cash bolivars is inmiddels zó onhandig geworden, dat in de praktijk vaak de Amerikaanse dollar wordt gebruikt om producten te prijzen én te betalen. Die munt is namelijk wél waardevast. Bolivars worden vooral nog gebruikt bij bankoverschrijvingen en betaalkaarten.

Terwijl de Venezolaanse president Nicolás Maduro er eerst alles aan deed om de schaarse dollars uit handen van de Venezolanen te houden, staat hij het gebruik nu oogluikend toe. Het is volgens de president een ‘uitlaatklep’ voor de economische problemen, die Maduro wijt aan de economische sancties die de VS aan de oliestaat hebben opgelegd.

Ook deze straatverkoper in de hoofdstad Caracas biedt zijn waren in dollarprijzen aan: drie kilo mandarijnen kost omgerekend een Amerikaanse dollar. Foto: EPA

Critici van het Maduro-regime wijzen echter naar het socialistische beleid van Maduro en zijn voorganger en mentor Hugo Chávez als de voornaamste oorzaak van de economische crisis.

AD

 

| ad.nl | Door: Redactie