• woensdag 22 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Een inspirerende reis door de wereld van petroleum geologie

| dagblad suriname | Door: Redactie

De Kinderuniversiteit, Stigeosu en AAPG  (American Association of Petroleum Geologists) hielden zaterdag in het Lalla Rookh gebouw een Tienercollege Petroleum Geologie ‘Ontdek de Wereld van Olie & Gas’ voor kinderen van 14 tot en met 18 jaar. 

De presentatie werd verzorgd door twee exploratiegeologen van Staatsolie, Arantxa Lieveld en Noël Sardjoe, die uitleg gaven over de oorsprong van aardolie, de manier waarop naar olie wordt gezocht (exploratie) en hoe deze gewonnen wordt. Tevens werd in grote lijnen de actuele stand van zaken in Suriname met betrekking aardolie behandeld, waaronder de Final Investment Decision (FID).

Dagblad Suriname kwam in contact met docente Nicole

Kioe-A-Sen, voorzitstter van Stigeosu – Stichting ter bevordering van de Geowetenschappelijke kennis in Suriname’, zet zich al enkele jaren in voor het promoten en bevorderen van geowetenschappelijk onderzoek en kennis -., die een kort verslag heeft gegeven. “Met 41 deelnemers kunnen we spreken van een geslaagde opkomst voor het tienercollege over Petroleum Geologie.” 

Kioe-A-Sen: “Onze indruk is dat de groep erg gemotiveerd en betrokken was. De vragen die zij stelden en het enthousiasme dat ze toonden, waren bijzonder opvallend. De deelnemers toonden veel interesse en enthousiasme, vooral tijdens de praktische proeven. We willen meer jongeren de kans geven om zo’n college

te volgen en dit is allemaal mogelijk dankzij de betrokkenheid van de deelnemers. Het was erg leerrijk en interessant, en dat is niet alleen onze mening.”

“Het programma bestond uit een presentatie en twee praktische proeven: de eerste was een bodemmonsterproef waarbij een boring werd nagebootst, waarmee deelnemers inzicht kregen in de ondergrond. De tweede proef, de Piekolie proef, liet deelnemers ervaren hoe de winning van aardolie plaatsvindt door gebruik te maken van bonen—waarbij zwarte bonen de aardolie voorstelden en gekleurde bonen de verontreinigingen waarvan de “olie” gezuiverd moesten worden.”

Dit initiatief komt volgens Nicole voort uit “ons streven om kennis over te dragen aan de samenleving met betrekking tot de geologie en in dit geval ten aanzien van aardolie gezien de recente ontwikkelingen binnen de oliesector”. “Wij zijn een groep van enthousiaste geologen die er naar uit kijken om in de toekomst meer van dit soortgelijke colleges te organiseren en jongeren te inspireren met de wonderen van geologie en de wereld van olie en gas!”

CS

| dagblad suriname | Door: Redactie