
DUURZAME ANANASTEELT KRIJGT IMPULS IN MATTA
| united news | Door: Redactie
Foto: Trots toont een ananasteler zijn oogst op het landbouwperceel te Matta.
Met een werkbezoek aan het ananasproefveld in het inheemse dorp Matta onderstreepte president Chandrikapersad Santokhi op 29 april 2025 het belang dat de regering hecht aan duurzame landbouwontwikkeling in het binnenland.
Het bezoek vond plaats in het kader van het Horticulture Innovation Hub-project, dat Suriname voorbereidt op een toekomst waarin innovatieve, inclusieve en milieuvriendelijke ananasteelt centraal staat.
Het project in Matta maakt deel uit van het bredere FAO ASTA-programma, een internationaal initiatief dat gericht is op de versterking van de ananasketen in Suriname. Inheemse en tribale boeren worden via een digitaal
In Matta zijn in 2024 meer dan 2200 ananasplantjes geplant en het streven is om vijf kleinschalige tot middelgrote verwerkingsfabrieken op te zetten.
President Santokhi toonde zich onder de indruk van de samenwerking tussen lokale gemeenschappen, de overheid en internationale partners, en sprak zijn waardering uit voor de betrokken inzet. Hij benadrukte dat traditionele landbouwmethoden als fundament kunnen dienen voor vernieuwing, en dat het project niet alleen economische kansen
Minister Parmanand Siewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) wees op het belang van klimaatbestendige gewassen die eenvoudig en betaalbaar te telen zijn, zoals ananas. HUB-manager Swami Girdhari lichtte toe dat moderne technieken, waaronder kunstmatige bloemvorming, bijdragen aan een hogere opbrengst en betere productkwaliteit. Het uiteindelijke doel is om Suriname tegen 2030 op de kaart te zetten als exporteur van hoogwaardige ananasproducten.
Het project wordt gefinancierd via het SDG-fonds van de Verenigde Naties en sluit direct aan bij de wereldwijde Duurzame Ontwikkelingsdoelen. BIBIS-directeur Elizabeth Bradley benadrukte de brugfunctie van haar ministerie bij het binnenhalen van internationale steun. Volgens haar is de betrokkenheid van jongeren essentieel om landbouw niet alleen als traditie, maar ook als toekomstperspectief te omarmen.
UNITEDNEWS
| united news | Door: Redactie