• zondag 13 April 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Duizend mensen maken op eerste dag Digitaal-ID-account aan

| starnieuws | Door: Redactie

Maar liefst ruim duizend personen hebben op de allereerste dag – maandag, toen de Digitale-ID werd gelanceerd – een account aangemaakt om kosteloos te kunnen beschikken over een digitaal uittreksel of een
nationaliteitsverklaring.


Nasier Eskak, directeur van het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza), toont zich verheugd over de grote belangstelling. Voor dit eerste moment is gestart met het aanbieden van het uittreksel en de nationaliteitsverklaring, maar in de komende periode moet het ook mogelijk worden om digitaal een geboorteakte of huwelijksakte op te vragen. “We zijn op de goede weg en hopen dat de e-diensten geleidelijk kunnen worden uitgebreid".

Geen wachttijd meer nodig

Om in aanmerking te komen voor deze digitale documenten, moet een burger 18 jaar of ouder zijn en een account aanmaken. “Het enige dat je nodig hebt, is je Digitale-ID en
een internetverbinding. Je hebt je digitale uittreksel of nationaliteitsverklaring dan direct op je telefoon. Deze documenten kun je zelf uitprinten en gebruiken waar nodig.” Op deze manier ervaart de burger ook het gemak van technologische ontwikkelingen, die verschillende mogelijkheden bieden om vanaf elke locatie digitale overheidsproducten te verkrijgen. De digitaal opgevraagde documenten zijn direct beschikbaar; wachttijd is niet meer nodig.

De Digitale-ID moet niet worden verward met de e-ID. De e-ID is een fysiek product dat door het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) wordt uitgegeven en betreft een identiteitskaart. De Digitale-ID daarentegen is te vergelijken met de DigiD in Nederland: een platform waarop burgers met hun unieke inloggegevens toegang krijgen tot diverse digitale overheidsdiensten. Voor de Digitale-ID moet men zich registreren en een account aanmaken – iets wat tegenwoordig bijna iedereen kan doen,” stelt Eskak, die tegelijk verzekert dat er voldoende veiligheidsmaatregelen zijn ingebouwd in het systeem.

Steeds meer richting digitale overheid
De directeur benadrukt dat we steeds meer toewerken naar een digitale overheid. Daarmee kunnen een aantal praktijken, die gepaard gaan met het handmatig verwerken van documenten – en die niet altijd bevorderlijk zijn voor de vooruitgang van het land – tot het verleden behoren. Dankzij de Digitale-ID kunnen burgers met één druk op de knop en in één oogopslag het benodigde document op hun scherm zien. Dat zal zorgen voor meer efficiëntie.

Maar hoe zit het met de ambtenaren die tot de introductie van de Digitale-ID belast waren met het uitschrijven van uittreksels en nationaliteitsverklaringen? “Ontwikkeling betekent dat bestaande werkwijzen heroverwogen worden. Ambtenaren die jarenlang hetzelfde werk hebben verricht, kunnen worden omgeschoold of bijgeschoold. Ze kunnen ook een herscholing ondergaan om elders binnen de overheid ingezet te worden, als ze daarvoor kiezen. Dat is allemaal mogelijk,” stelt Eskak.

| starnieuws | Door: Redactie