• zondag 12 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

DOUANE EN BELASTINGEN KRIJGEN OPNIEUW DE PRIORITEIT VAN DE REGERING

| de ware tijd | Door: Redactie

Auteur: Armand Snijders.

De regering van president Chandrikapersad Santokhi heeft opnieuw beloofd de Belastingen en douane flink te gaan hervormen om de staatsinkomsten te vergroten.

Daar is na 3,5 jaar regeren nog geen enkele vooruitgang mee geboekt. Honderden miljoenen worden daar op jaarbasis nog altijd misgelopen.

De al decennia bestaande chaos bij de Belastingen en de douane opruimen, was één van de topprioriteiten die de regering bij haar aantreden in juli 2020 had. Dat lag ook voor de hand, want door de bezem door die organisaties te halen, zouden op zeer korte termijn op jaarbasis zeker honderd miljoen dollar aan extra inkomsten kunnen worden

vergaard. Geld dat de failliete Staat goed zou kunnen gebruiken.

Santokhi gaf in zijn inaugurele rede op 17 juli van dat jaar al te kennen dat de belastingdienst en de douane “onvoldoende functioneren” en hij heeft herhaalde malen laten doorschemeren dat hij daar orde op zaken wilde stellen.

Maar ondanks het feit dat daar met de juiste maatregelen en efficiënte controlemechanismen voor een ommekeer gezorgd zou kunnen worden, gebeurde er heel erg weinig. Ook de noodzakelijk hervormingen bleven uit.

Wel werden de meeste deskundigen in opdracht van Santokhi aan de kant geschoven, omdat ze door de vorige regering waren aangesteld, in veel gevallen

door de vorige Financiënminister, Gillmore Hoefdraad. En dat waren echt niet allemaal NDP’ers. Helaas hadden de mensen -veelal uit de VHP-koker- die voor de afgedankte deskundigen in de plaats kwamen, juist onvoldoende kennis van zaken om hun werk adequaat te kunnen uitvoeren.

Uit pure wanhoop smeekte toenmalig minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning zijn Nederlandse ambtgenoot Sigrid Kaag vorig jaar tijdens een ontmoeting in Washington om technische ondersteuning. Vooral om de hervormingen bij de Belastingen en de douane door te voeren en om mensen te sturen om hun “kennis en ervaring in de praktijk over te dragen”. Want ook hij had inmiddels door dat die deskundigheid binnen VHP-kringen niet te vinden was. Of die Nederlandse deskundigen ooit zijn gekomen, is niet bekend.

Grootste blunder van Santokhi was dat hij een directeur aanstelde bij de Belastingdienst die geen enkele bevoegdheid had: Ismaël Kalaykhan. Die kwam ook voort uit de inner circle van Santokhi, en was als Nederlandse consultant van zijn eigen adviesbureau Gideon bij de Belastingdienst binnengehaald. De verstrengeling van belangen tussen Gideon en zijn overheidsbaan bleek groot, tal van medewerkers klapten daarover uit de school. Na twee jaar werd bekend dat Kalaykhan slechts manager was en niet als directeur mocht opereren. Zijn benoeming door Santokhi was in strijd met de wet en dus onrechtmatig.

Santokhi restte niets anders dan hem weer op straat te zetten. Het staatshoofd heeft er daarna nooit meer een woord aan vuil gemaakt, laat staan hierover verantwoording over afgelegd. Ook niet in De Nationale Assemblee, waar vooral de oppositie meermalen om opheldering heeft gevraagd. Tot nu toe is de positie niet ingevuld en trekken plaatsvervangers de belasting-kar.

Het had weinig met Kalaykhan te maken dat de overhaaste invoering van de Belasting Toegevoegde Waarde in januari van dit jaar grotendeels ontaard is in een behoorlijke chaos en de samenleving veel zwaarder treft dan door de regering was beloofd. Zelfs nu nog is men de BTW op allerlei fronten aan het bijstellen en aanpassen. Ook hierbij speelt het gebrek aan voldoende kennis de regeerders parten.

Dat speelt ook zeker een rol bij de Douane, die ook onder het ministerie van Financiën en Planning valt en waar Kaylaykhan ook de bezem doorheen moest halen. Daar is echter ook nog niets gebeurd waardoor met name de Dr. Jules Sedney Haven een aantrekkelijk honingpot voor fraudeurs blijft. Het is publiek geheim dat vooral douaneambtenaren grof verdienen aan corruptieve handelingen, waardoor bedrijven bevoordeeld worden.

Daardoor zou de staatskas op jaarbasis voor zeker honderd miljoen dollar benadeeld worden, becijferde minister Achaibersing vorig jaar. “Het is moeilijk om een bedrag te noemen, maar iedereen weet dat het niet altijd zuiver is op de haven. De goede niet te na gesproken hoor, want er lopen ook wel goeie mensen daar rond”, zo stelde hij destijds.

Je zou dus denken dat de regering op dat moment de tanden had gezet in de haven om de corrupte ambtenaren in kaart te brengen en te vervangen door integere mensen. Maar iedere vorm van actie bleef uit. En dat moest Santokhi tijdens zijn persconferentie van vorige week dinsdag ook erkennen, maar hij beloofde nu een krachtige aanpak. Het klinkt echter ongeloofwaardig dat hij nu wel beweert in ‘de tweede helft’ van deze regeerperiode alles in het werk te stellen om de inkomsten van de douane te verhogen. Maar misschien ziet hij wel licht aan het eind van de hele donkere douanetunnel.

ANALYSE


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| de ware tijd | Door: Redactie