• zaterdag 23 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Donkere wolken pakken zich samen boven de regio

| dagblad suriname | Door: Redactie

Bemiddelingsgesprekken vinden vandaag plaats op Saint Vincent & the Grenadines tussen Guyana en Venezuela over het conflict betreffende het gebied Essequibo. Venezuela claimt dat dit gebied haar toebehoort. Dit gebied omvat drie kwart van het huidige grondgebied van Guyana. Deze bemiddeling is geïnitieerd door de premier van Saint Vincent & the  Grenadines, Ralph Gonsalves.

Vooralsnog lijkt het er niet op dat er een oplossing zal komen, aangezien beide presidenten, Irfaan Ali van Guyana en Nicolás Maduro van Venezuela, reeds verregaande standpunten hebben ingenomen.

Guyana houdt vol dat de kwestie bij het Internationaal Gerechtshof ligt en dat de partijen de uitspraak daarvan dienen

af te wachten. Venezuela heeft vanaf het begin gesteld dat ze het oordeel van het internationaal gerechtshof niet zullen erkennen.

Venezuela ziet de gesprekken meer als een kans om zaken te verduidelijken.

Het intrekken van de bestaande standpunten door een van de presidenten zou nationaal en internationaal gezichtsverlies betekenen. Nationaal gezichtsverlies kan leiden tot toenemende druk op de regering vanuit de bevolking en zelfs tot afzetting.

Verschillende organisaties zullen met belangstelling de bemiddeling volgen, en ook president Lula da Silva van Brazilië is gevraagd om eraan deel te nemen. Hij heeft ervoor gekozen om in deze fase niet betrokken te zijn. Brazilië en

Venezuela hebben goede bilaterale en handelsrelaties.

Brazilië zal nu ook na vier jaar weer goedkope elektriciteit afnemen van Venezuela. Deze goedkope energie zal leiden tot kostenverlaging voor de consumenten in de Braziliaanse staat Roraima. De prijs zal 50% lager zijn dan wat de consument nu betaalt. De koop werd in 2019 gestaakt onder de voormalige Braziliaanse president Jair Bolsonaro, nadat de relatie tussen de landen was verslechterd. Sindsdien draait de staat Roraima op dure diesel voor haar energievoorziening.

Tegen deze achtergronden zal Brazilië geen expliciete positie innemen anders dan te benadrukken dat de regio niet gebaat is bij oorlog.

De Amerikaanse oliemaatschappij ExxonMobil, die olie wint in Guyana, heeft gemeld dat het onverkort doorgaat met haar activiteiten in Guyana. Zo’n duidelijke bevestiging komt alleen als ExxonMobil via achterdeurkanalen al weet dat zij bescherming van de Verenigde Staten zal ontvangen. Deze bescherming kan bij een conflict, of zelfs bij aanvallen op olieplatformen van ExxonMobil, leiden tot meer Amerikaanse en mogelijk Europese sancties tegen Venezuela of in een ander geval tot het inzetten van militaire troepen.

De Amerikanen zullen altijd als reden aanvoeren dat zij niet Guyana’s belangen beschermen, maar hun eigen belangen, wat ook in hun gedragingen wereldwijd zichtbaar is.

Venezuela heeft reeds haar bezorgdheid geuit dat het Amerikaanse Southern Command verkenningsvluchten uitvoert boven Guyanees grondgebied.

Het grootste gevaar zal niet zozeer vanuit Venezuela komen, maar eerder van de Amerikaanse militairen. Wanneer deze worden ingezet, zullen andere landen zich direct of indirect mengen in de strijd en partij kiezen.

Suriname

Bij een totale escalatie, die niet ondenkbaar is, zal dit gevolgen hebben voor ons land dat teruggezet zal worden met tientallen jaren. Het effect is zeer groot, aangezien wij nog steeds in een economische malaise zitten met veel armoede door inflatie en devaluatie, waarbij veel verwacht wordt van de toekomstige oliewinning door de Franse maatschappij TotalEnergies. Deze maatschappij heeft overigens ook gemeld dat ze eind 2024 haar financiële investeringsbeslissing bekend zal maken.

Als het gebied binnen nu en een jaar tot oorlogsgebied wordt verklaard, zal ze waarschijnlijk niet het risico nemen om te investeren, en andere grote investeerders evenmin.

De Amerikanen

Het is sinds de Tweede Wereldoorlog nooit bewezen dat er rust in een regio heerst wanneer de Amerikanen hun militaire voetprint hebben gezet. Dit is ook vandaag de dag nog te zien in het Midden-Oosten en in de oorlog in Oekraïne.

Amerikaanse troepen op het vasteland van Zuid-Amerika zullen ook niet welkom zijn voor Brazilië, dat de grootste economie en militaire macht in Zuid-Amerika heeft.

Een derde oorlogsfront voor de Amerikanen zal ook ten koste gaan van hun eigen economie, die al twee decennia met miljarden wordt gefinancierd. Dit heeft al geleid tot ontevredenheid onder de Amerikaanse burgers over hun eigen levensstandaard, wat gevolgen kan hebben voor de populariteit van de huidige president.

Suriname kan enkel duidelijk maken dat zij een regio van vrede wil  blijven en hoopt dat het niet tot een gewapend conflict komt tussen Guyana (VS) en Venezuela.

| dagblad suriname | Door: Redactie