• donderdag 09 February 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Dinsdag descente in Decemberzaak

| sun.sr | Door: Redactie

Op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) zal er op dinsdag 29 november 2022 een descente van de Decemberzaak plaatsvinden in het Fort Zeelandia. Het zal geen complete reconstructie zijn. De bedoeling van de descente is om aanwijzingen te krijgen van getuigen in het proces.

Desi Bouterse en de overige verdachten moeten zich die dag om 09.00 uur ‘ s morgens aanmelden in het fort. Er zal geen publiek en ook geen pers worden toegelaten. 

Bouterse had na afloop van de derde hoger beroepzitting van het Decemberstrafproces op 31 oktober 2022 op vragen van journalisten gezegd dat hij zich zal neerleggen bij elk

besluit dat genomen zal worden door het Hof van Justitie.

Door de Krijgsraad werd hij tot 20 jaar veroordeeld bij verstek. In de verzetszaak werd dit vonnis bekrachtigd.

Bouterse zei dat hij zich niet heeft schuldig gemaakt aan moord en ook niet aan doodslag. Het militair gezag had informatie dat er een invasie zou plaatsvinden met ondersteuning van de 15 mannen die later zijn vermoord. Dit was de reden waarom de latere slachtoffers waren opgehaald.

De invasieplannen moesten geneutraliseerd worden, om meerdere slachtoffers te voorkomen. Op concrete vragen van het Hof van Justitie en het OM gaf Bouterse als antwoord dat hij zich niet meer kon herinneren.

De rechter houdt een descente, oftewel een schouw, indien hij de plaats van het geschil of delict met eigen ogen wil waarnemen.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| sun.sr | Door: Redactie