DELEGATIELEIDER IMF | ‘VERTROUWEN CRUCIAAL VOOR WELSLAGEN IMF-PROGRAMMA’
| united news | Door: Redactie
Foto: Leider van de IMF-delegatie, Anastasia Guscina.
Het wantrouwen vanuit de samenleving jegens de regering en het onderlinge wantrouwen in de gemeenschap zou kunnen maken dat het door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ondersteund structurele hervormingsprogramma dat de regering uitvoert mislukt.
Maar ook capaciteitsproblemen bij de overheid om slagvaardig het programma uit te voeren vormen een grote uitdaging, zegt Anastasia Guscina, leider van de IMF-delegatie die de afgelopen week in Paramaribo was voor besprekingen met de regering en andere belanghebbenden.
Guscina constateert “een zeer moeilijk maatschappelijk debat, waarbij sommigen, in plaats van zich constructief op te stellen en naar oplossingen te zoeken, liever
“Het gebrek aan vertrouwen in de samenleving is waarschijnlijk het grootste obstakel”, zegt ze. “Als je geen vertrouwen hebt in de regering, noch in elkaar, kun je niet zoveel doen. En daarom dringen we aan op transparantie en verantwoording, maar vragen we ook dat de mensen zich op de juiste issues concentreren.”
De samenleving zou naar het complete pakket aan maatregelen en hervormingen moeten kijken om vast te stellen wat het doel van het programma is en te beseffen wat er zou kunnen gebeuren als de harde hervormingen die zijn doorgevoerd ongedaan worden gemaakt. “Ja, je
Ze stelde verder dat sommige maatregelen sneller vruchten hebben afgeworpen dan voorzien, waaronder stabilisering van de wisselkoers en het terugvallen van de inflatie. “We dachten dat het langer zou duren voordat de wisselkoers zou stabiliseren, maar onze verwachtingen werden overtroffen. We dachten dat het langer zou duren voordat de inflatie zou dalen. Opnieuw werden de verwachtingen overtroffen.”
Dit betekent volgens de delegatieleider niet “dat we helemaal gelukkig zijn met de huidige inflatie”. “Die is nog steeds erg hoog, maar het gaat in de goede richting. Het gaat naar beneden.” Prudent begrotingsbeleid en strak monetair beleid “waarbij geen andere grote externe schokken komen” betekenen volgens haar dat Suriname op de goede weg is. “En dat is wat we allemaal willen.”
Ook Maurice Roemer, governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), is voorzichtig optimistisch over de neergaande trend van de inflatie. Onder gelijkblijvende omstandigheden en het uitblijven van externe schokken waar Suriname geen vat op heeft, verwacht de bank op basis van projecties dat de inflatie mogelijk onder de 20 procent zal duiken eind 2024. Tegen eind dit jaar zal het rond de 40 procent of iets lager liggen, wat nog steeds te hoog is volgens Roemer.
Het omlaag krijgen van de inflatie gaat volgens de banktopman niet in een wip en een zucht. Het is een proces dat van verschillende factoren afhankelijk is. Hij legt uit dat beleidsmaatregelen die de bank treft grotendeels zijn gericht op beïnvloeding van de inflatie. Stabiele wisselkoersen dragen ook bij aan stabilisering van het inflatiecijfer.
De Governor legde uit dat elke keer dat de factoren – zowel lokale als externe – die van invloed kunnen zijn op de inflatie veranderen, dit van invloed is op de projecties van de CBvS. Op basis van de vooronderstellingen van de bank is geprojecteerd dat tegen eind dit jaar de inflatie rond de 40 procent zal liggen.
Maar als de maandinflatie voor de rest van het jaar lager uitvalt zal ook het percentage voor de jaarinflatie lager eindigen. Voor 2024, ook weer op basis van de voorlopige gegevens, wordt een jaarinflatie geprojecteerd van “ergens rond de 20 procent of lager”. “Dat is op basis van de vooronderstellingen die ons op dit moment bekend zijn.” In 2025 hoopt de Governor dat het inflatiecijfer dichter komt bij een ééncijferig percentage.
UNITEDNEWS
| united news | Door: Redactie