• vrijdag 17 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

DE SURINAAMSE MELKSECTOR IS AAN HET UITSTERVEN

| united news | Door: Redactie

Analyse: Ricky Stutgard

In de periode juni – juni 2022 deden de Natin studenten Eshadevie Kewal, Pooja Binda en Anjali Ori, in verband met hun afstudeerproject, een bacteriologisch onderzoek in rauwe melk. De titel van dit onderzoek was “ Bacteriologisch onderzoek van Staphylococcen aureus, Escherichia coli en de bepaling van het kiemgetal in rauwe koeienmelk”.

Op woensdag 24 augustus jl. hebben de dames succesvol, middels het houden van een afstudeerpresentatie, hun afstudeerproject afgerond. De heer Ricky W. Stutgard was de praktijkbegeleider en de schoolbegeleidsters waren mevr. S. Akloe-Mohan & mevr. Sital.

Studie project Charlene Grootfaam (2005)

In de Ware Tijd van dinsdag 1 februari

2005 in de rubriek Agrifocus, een 2-wekelijkse rubriek van de studierichting Agrarische Produktie van de FTeW, zijn de bevindingen van de studente Charlene Grootfaam omtrent de hygiëne bij de melkproductie vermeld. Charlene was toen derdejaarsstudente Veeteelt. Ze had haar studieproject uitgevoerd dat betrekking had op hygiëne bij de melkproductie. Ze had toen vijf melkveebedrijven bezocht. Het door haar uitgevoerd studieproject had een oriënterend karakter en had tot doel een globaal beeld te verkrijgen van het bewustzijn van kleine melkveehouders met betrekking tot het produceren van gezond melk die vrij is van ziektekiemen.

Uit de uitgevoerde enquête en uit visuele observaties op

de bezochte bedrijven bleek de hygiëne veel te wensen overlaat. De meeste boeren zaten tijdens het melken in een sterk vervuilde stal. Het wassen van de uiers voor het melken liet ook te wensen over, evenals het ontsmetten van de tepels na het melken. Bij gebruik van antibiotica bleek de voorgeschreven wachttijd niet in act te worden genomen. De boeren bleken niet te beseffen dat bij toediening van antibiotica dit middel via het bloed zich verspreid naar alle vier kwartieren van de uier. Zij gaan ervan uit dat slechts de melk uit het met antibiotica behandelde kwartieren ongeschikt is voor humane consumptie en verkopen derhalve de melk afkomstig uit onbehandelde kwartieren aan de melkcentrale. Begeleiding en voorlichting van melkveehouders met betrekking tot hygiëne in de melkstal en het verantwoord gebruik van medicamenten is dringend nodig in verband met voedselveiligheid. Merkwaardig genoeg komen na 17 jaren de studenten Kewal, Binda en Ori tot bijna dezelfde conclusies.

Bevindingen natin studenten:

De studenten Kewal, Ori en Binda hebben de melkbedrijven van de melkboeren Jadoenath D. E Sowma, T. Ghiraw en E. Blufpand bezocht. Hun onderzoek hield in:

  • – Een interview afnemen van de melkboeren,
  • – Een observatie onderzoek doen tijdens het melken
  • – Net gemolken rauwe melk meenemen voor bacteriologische analysen.
  • – Ook moesten ze een enquêteformulier samen stellen en via internet zoveel mogelijk Surinamers enquêteren omtrent hun kennis over melk.

De dames waren heel tevreden omtrent de bedrijfsvoering bij melkboer Eric Sowma:

  • – Er wordt professioneel en heel netjes gewerkt.
  • – De uiers van de koe worden met veel water (hoge druk) gewassen, en elk koe heeft een aparte doek waarmee de uiers gedroogd worden.
  • – Melk die opgeslagen is in de melkmachine wordt overgebracht in melkcontainers. Er wordt een gaas boven de melkcontainer gezet om    vuil tegen te houden.
  • – Melk wordt per direct in de koelcontainer geplaatst om groei van bacteriën te remmen.

Weinig groei van bacterien kan dan plaats vinden.

Opvallend is dat bij melkbedrijf Sowma Natin studenten de gelegenheid krijgen om hun stage dan afstudeerproject bij dit bedrijf te doen. De aanpak is heel professioneel en men heeft grote investeringen gedaan om andere melkproducten te produceren. Dit doet men omdat de melkprijs te laag is en de verkoop van melk niet rendabel is.
Opgemerkt kan worden dat de melkbedrijven waar gebruik gemaakt wordt van een melkkan tijdens het melken de hygiëne beter was. De vloer is namelijk verhard en de kans dat de melk gecontamineerd wordt is heel klein.
Interview met Edmund Blufpand

Het interview met Edmund Blufpand, voorzitter van de vereniging van melkboeren was heel leerrijk. Hij gaf namelijk de pijnpunten aan hoe het komt dat de melk van minder kwaliteit is als het de consument bereikt:

Op 31 augustus 2021 is de heer Blufpand al geïnterviewd door ATV. Daar gaf hij aan met welke problemen de melkboeren te kampen hebben. De problemen zijn velerlei en ze hebben allemaal te maken met de melk opkoopprijs van SRD 10,00 per liter met een vet percentage van 3,3%.:

  • – Voer wordt steeds duurder. Slijpmeel was ¾ jaren geleden SRD 25,00 per zak nu is het SRD 150,00 per zak.
  • – Productiekosten worden steeds duurder en dan hebben wij het over brandstof, stroom, water, reinigingsmiddelen, chloor, medicijnen enz.
  • – Vervangingskosten stijgen steeds. Stallen moeten vernieuwd worden, hekken en palen moeten vervangen worden. Een walabapaal koste SRD 10,00, nu is de prijs SRD 30, 00 tot SRD 35,00.
  • – De kwaliteit van het voer kan niet gecontroleerd worden. LVV heeft het laboratorium niet om te controleren

Andere problemen zijn verder:

  • – Hoe kom ik aan nieuw fokmateriaal?
  • – Wie gaat de inseminatie doen? Er zijn namelijk te weinig inseminatoren bij LVV. Dus voordat jouw koe geïnsemineerd is als die bronzig is, is te laat.

Er is nu pas weer na lange tijd sperma geïmporteerd, maar het inseminatieproces is nog niet van start gegaan.
Als deze problemen hebben ervoor gezorgd dat was enkele jaren geleden de dagelijkse opbrengst 30.000 liter melk, nu is deze gereduceerd tot 4.000liter per dag. Het gevolg hiervan is dat vroeger melk met een beetje melkpoeder werd aangelengd, nu gebeurd het omgekeerde. 
De melkboer werkt 7 dagen per week en op zon- en feestdagen. Boerenzonen zeggen “Dit wil ik niet doen”. Vergrijzing is daardoor hiervan een gevolg.
Opgemerkt dient te worden dat de opkoopprijs van melk nu SRD 14,00, maar door de steeds stijgende koers is deze ook al achterhaald.

De natin resultaten

Gekeken naar de bacteriologische resultaten van dit onderzoek, is gebleken dat de onderzochte monsters rauwe koeienmelk van de melkbedrijven Sowma, Jadoenath, Blufpand en T. Ghiraw meteen na het melken bacteriologisch veilig zijn bevonden. Het kiemgetal is laag en voor wat de pathogenen E. coli en S. aureus betreft zijn deze niet aangetoond. Door de dames Kewal, Binda en Ori is daarom geconcludeerd dat indien zaken toch mis gaan het gebeurd nadat de melk de uiers hebben verlaten.
Bij de enquête onderzoek is er geconstateerd dat de geënquêteerden wel op de hoogte zijn dat rauwe koeienmelk bedorven kan raken en er groei van bacteriën kunnen plaatst vinden als deze onhygiënisch wordt getransporteerd en opgeslagen. In totaal hebben 163 personen zijn geënquêteerd, 59 mannen en 104 vrouwen

De hoofdvraag van dit onderzoek was: “In welke mate wordt rauwe koeienmelk microbiologisch veilig gemolken en opgeslagen voor de consumptie?’’.
Aangezien de resultaten aangeven dat er geen E. coli en S. aureus aanwezig zijn en het kiemgetal de grenswaarden niet heeft overschreden, (grenswaarde van rauwe koeienmelk 41.200 kve/ml volgens de Nederlandse voedsel- en Warenautoriteiten ) is rauwe koeienmelk net na het melken bacteriologisch veilig. Aan de hygiëne, opslag, transport, reinigen van de koe en de uiers enz moet wel veel gedaan worden.

UNITEDNEWS
 


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie