De “pitbull” in de achtertuin
| dagblad suriname | Door: Redactie
De Verenigde Staten, ooit beschouwd als de “grote broer” in de geopolitieke achtertuin, wordt nu gezien als een “pitbull” die zijn wil oplegt, vooral aan kleinere landen zonder significant machtsbereik.
Historisch gezien heeft de VS haar invloed gebruikt om haar belangen wereldwijd te beschermen, vaak ten koste van nationale soevereiniteit van kleinere naties. Deze machtsuitoefening creëert een dynamiek waarbij veel landen gedwongen worden mee te gaan, deels uit angst voor economische en politieke repercussies.
Sancties zijn een veelgebruikte strategie van de VS tegen landen als Iran en Venezuela. Hoewel deze maatregelen bedoeld zijn om politieke druk uit te oefenen, vinden deze landen
Ondanks dat de VS sancties uitbreidt naar entiteiten die handel drijven met deze landen, blijkt deze druk inefficiënt tegen grote wereldmachten. China en India, als geopolitieke grootmachten, zetten de VS voor diplomatieke uitdagingen waarbij de Amerikaanse invloed beperkt lijkt tegenover deze “bulldogs”.
Voor kleinere landen zoals Suriname betekent deze verhouding dat ze vaak de speelbal worden in grotere geopolitieke spelletjes.
Suriname kan indirect onder druk komen te staan bij pogingen om olie te importeren tegen gunstigere prijzen. De VS handelt primair vanuit eigenbelang,
| dagblad suriname | Door: Redactie