• woensdag 01 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

De notoire klagers

| snc.com | Door: adh Mahabier

Terwijl Suriname langzaam uit de economisch malaise kruipt, zijn er klachten over het gevoerd beleid van de gekozen regering Santokhi/Brunswijk. De prestaties van dit kabinet wordt internationaal geprezen, maar al de prestaties ten spijt. De chronische klagers staan op de loer en produceren dagelijks fakeberichten om hun klacht viraal te laten gaan. Wat is de achtergrond van deze notoire klagers en wat zijn hun drijfveren? 

Voor ik daarop in ga eerst een kleine greep uit de verdiensten van de Surinaamse regering in 3,5 jaar; halvering van de devaluatie (van 60% naar 30%, prognose 2024 is 15 %), nette begrotingstekort van 4%,

stabiele koersen, aanleg van havens en bruggen, herschikking buitenlandse schulden, invoering BTW, afschaffing onnodige subsidies, corruptie bestrijdende wetgeving, versterking van rechtelijk macht, uitvoering sociaal woning bouwprojecten, grondconversie, hypotheek voor woningzoekenden, zachte leningen voor landbouwproductie en een stevig sociaalbeleid (een derde van begroting 2024). 

De notoire klager wordt gezien als iemand die nooit iets aardigs te zeggen heeft of voortdurend wijst op de negatieve kanten van elke situatie. Dit kan vermoeiend zijn. Leiders weten dat dit soort klagen giftig kan zijn en vaak besmettelijk, waardoor anderen ook negatief worden en chronische klagers worden. Klagen is bovendien slecht voor je gezondheid. 

Rol social media

Er

verschijnen regelmatig negatieve berichten op social media over een zogenaamd vernietigend beleid van regering Santokhi/Brunswijk. Fakeberichten, bedreigingen en scheldpartijen worden niet verafschuwd in reacties en discussies. Fake FB-accounts worden vaak ingezet met krachtwoorden om een klacht viraal te laten gaan.

Youtube, Whatsapp en Facebook zijn populaire social media platformen bij Surinamers, terwijl Tiktok en Reals razendsnel aan populariteit winnen. De notoire klagers zijn hier van bewust en maken daar gretig gebruik van om viraal te kunnen. Maar wie deze klagers?

De afgewezen klager

De afgewezen klagers zijn voornamelijk mensen die hebben mee geholpen in de afgelopen verkiezingscampagne. Na de overwinning van de VHP had deze groep een beloning / tegenprestatie verwacht die niet werd waargemaakt. Vermoeden bestaat dat de gewenste tegenprestatie te hoog  en niet realistisch was. De gewenste tegenprestaties waren in diverse vormen en maten. Deze groep voelt zich afgewezen tot grote telleurstelling en boosheid. 

De teleurstelling en boosheid bij deze groep zijn dagelijks te vinden op diverse  sociaal media kanalen en zijn in staat anderen te beïnvloeden. Persoonlijke belangen is een belangrijke drijfveer voor deze groep en er wordt vaak gemunt op personen. Deze groep klimt vaak in de pen om een frustratie te uiten maar kunnen hun beweringen niet goed  onderbouwen. 

De politieke klager

De politieke klagers hebben een andere politieke agenda en zien liever hun voorkeurspartij aan de macht. Deze groep is daarom haastig opzoek naar corruptie schandalen, friends & family schandalen, milieurampen, pandemieën, mislukkingen van het sociaalbeleid en bespeelt vaak de etnische snaar. 
Alles telt voor deze groep. Het doel is om elke vorm van vooruitgang zoveel mogelijk te saboteren en de in-capabiliteit van de zittende regering aan te tonen.  

Hierdoor maakt hun voorkeurs partij meer kans op overwinning en werken ze zo mee aan het veiligstellen van hun eigenbelang. Het gebruik van fakenews wordt door deze groep veelvuldig ingezet als campagnemiddel. Door het succes van fakenews hier maken nu ook andere groepen gebruik van deze methode. 

Het gebruik van shockerende beelden op realtime / LIVE media is ook typerend en zijn vaak te vinden bij gewelddadige protesten. Deze mediabedrijven zijn meestal politiek gelieerd. Er worden veel one-liners gebruikt en spelen ook hier persoonlijke belangen. Het mikpunt is meestal een persoon van de zittende partij. 

De verwaarloosde klager

Deze groep, vaak diaspora, blijft zich inzetten voor Suriname ondanks alle perikelen. Vaak werken deze op pro-deo basis en hun klacht is meestal zorgvuldig onderbouwd. Ze zijn meestal actief in de sociale sectoren.

Jammer genoeg krijgt deze groep niet de nodige aandacht van de overheid en/of politiek die zij verdienen. Ondanks hun kritische houding zijn zij vatbaar voor ideeën van de afgewezen en politieke klagers. Dit geldt trouwens ook voor overwinteraars, stagiaires en toeristen. 

De klachten vanuit deze groep zijn vaak mild zonder harde woorden en bedoeld om problemen op te lossen. Deze groep zal je niet vaak tegen komen op social media en wordt gezien hun bijdrage niet gezien als notoire klagers. 

De analytische klager

De analytische klager is niet bezig met social media berichten, harde one-liners of fakenews. Dit zijn meestal mensen die de situatie goed analyseren, hun klacht goed kunnen motiveren en leveren meestal daarbij bewijslast.

Zij beschikken over het algemeen over goede informatiebronnen, doen gedegen onderzoek en kennen het Surinaams systeem goed. Hun klachten zijn niet eenzijdig gericht tegen een regering maar zijn breder gericht op de samenleving, de overheid  en het bedrijfsleven. 

Enkele bekende columnisten zijn hier voorbeelden van. Deze groep zorgt voor nieuwe inzichten en helpt bij een kritische houding. Deze groep handelt meestal op basis van rechtvaardigheidsgevoel en zijn meestal hoog opgeleid. Ook deze groep wordt niet gezien als notoire klagers.

| snc.com | Door: adh Mahabier