• maandag 22 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

De impact van Hamas op Israël en vragen rond de geheime dienst

| dagblad suriname | Door: Redactie

Voor de aanval van Hamas op 7 oktober waren al twee maanden duizenden Israëlieten in actie gekomen om het aftreden te eisen van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vanwege inmenging in het rechtssysteem en corruptieve handelingen die destijds onderzocht werden. Door de actie van 7 oktober heeft hij zijn positie weten te behouden en lijken de burgers de acties tegen hem tijdelijk vergeten te zijn. 

Er rijzen vragen over hoe het kan dat Israël, een land dat goed bewaakt wordt en over een van de beste geheime diensten beschikt, deze aanval niet heeft zien aankomen. Sommigen beweren dat men binnen de

rangen hiervan op de hoogte was, maar het niet serieus nam of het zelfs oogluikend toeliet.

De Israëlische militairen kwamen pas na zeven uur in actie, wat voor een land dat altijd paraat staat, heel traag en laat is. De aanval van Hamas heeft maanden van voorbereiding en oefeningen gehad, waarvan de Israëlische geheime dienst zeker op de hoogte moet zijn geweest. Sommige personen binnen de Israëlische politiek en ook landen in het Midden-Oosten die geen vrede wensen met de staat Israël, halen hier nu hun voordeel uit.

In het begin waren er berichten over 40 dode baby’s, die later onwaar bleken

te zijn. Het blijkt nu ook dat ongeveer 200 personen, van wie men dacht dat het Israëlieten waren, in werkelijkheid personen verbonden aan Hamas waren. Tot op heden heeft de IDF, de Israëlische defensie, geen overtuigend bewijs geleverd dat Hamas verantwoordelijk is voor de grote ravage. Er is nu andere informatie die suggereert dat de IDF mogelijk Israëlische burgers gedood heeft in de chaos.

Het Israëlische leger gaf op 7 oktober het bevel om Israëlische huizen en militaire bases te beschieten tijdens een aanval van Hamas-militanten. Er groeit bewijs dat het leger eigen burgers heeft gedood in een poging om Palestijnse strijders uit te schakelen. In een poging om terroristen te verdrijven, heeft het leger zelfs luchtaanvallen op eigen faciliteiten aangevraagd. Een Israëlische vrouw, Yasmin Porat, verklaarde dat het leger veel burgers heeft gedood tijdens de gevechten. Volgens berichten heeft het gebruik van zware wapens door het Israëlische leger, waaronder tank- en helikoptervuur, geleid tot de dood van ten minste 112 bewoners van Kibbutz Be’eri, met schade aan huizen en eigendommen als gevolg. Dit incident weerspiegelt soortgelijke tactieken die het leger tegen burgers in Gaza zou hebben gebruikt, waarbij willekeurig zware wapens zijn ingezet.

Tijdens Operatie Al-Aqsa Flood op 7 oktober overrompelden Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) Israëlische militaire bases vanwaar Israël de belegering van de Gazastrook voortzette. Hun hoofddoel was het bevrijden van Palestijnse gevangenen, geïnspireerd door de eerdere gevangenenruil voor Gilad Shalit. Palestijnse militanten namen veel Israëlische soldaten en burgers gevangen.

De Israëlische Gaza-divisie werd snel overweldigd, met aanzienlijke verliezen, waaronder hoge officieren. De strategische Erez Crossing faciliteit werd een doelwit; nadat het was ingenomen, vroeg het Israëlische leger om een luchtaanval op hun eigen faciliteit om de indringers af te weren.

Terwijl strijders zich terugtrokken, maakten plunderaars en laaggeplaatste guerrillastrijders gebruik van de chaos om Israël binnen te komen. Apache-helikopterpiloten vochten terug met onvoldoende informatie, vaak niet in staat onderscheid te maken tussen vriend en vijand. De helikopters hadden als doelwit voertuigen die terugkeerden naar Gaza, waar mogelijk Israëli’s als gevangenen in werden vervoerd, en vielen ook ongewapende mensen aan. De piloten zaten in een groot dilemma en waren niet zeker van hun doelwitkeuzes, maar voelden de dringende noodzaak om actie te ondernemen, hoewel zij begrepen dat zij mogelijk ook op hun eigen mensen vuurden. Dit toont de verwarring en de ernstige gevolgen van de aanval, waarbij de Israëlische luchtmacht binnen eigen grenzen opereerde

Een bericht van de Israëlische krant Yedioth Aharanoth onthulde dat Apache-helikopterpiloten enorme moeilijkheden ondervonden bij het onderscheiden van terroristen van soldaten en burgers tijdens de gevechten in bezette gebieden en nederzettingen. De piloten realiseerden zich dat ze te maken hadden met guerrilla-tactieken waarbij terroristen opzettelijk bewogen zoals Israëli’s om de piloten te misleiden, wat aanvankelijk effectief was totdat de piloten begonnen met intensief kanonvuur zonder expliciete toestemming van hogerop.

De acties van het Israëlische leger tegen de Hamas-aanval resulteerden in aanzienlijke schade en burgerlijke slachtoffers binnen Israël zelf. Commandanten gaven bevel om Israelische huizen te beschieten om terroristen samen met gegijzelde bewoners te elimineren. Het resultaat was verwoeste huizen en het voorkomen van verkoolde lijken, soms met vastgebonden handen en enkels, onder het puin – wat vragen oproept over ‘vriendelijk’ vuur.

Een slachtoffer, Yasmin Porat, beschreef hoe de Israëlische troepen bij een gijzelaarscrisis iedereen, inclusief gijzelaars, elimineerden waarbij de Israëlische veiligheidstroepen het vuur openden op de militanten binnen, met gebruik van tankschoten, en dat heeft waarschijnlijk haar partner en andere gijzelaars gedood. Deze gebeurtenissen tonen de tragische gevolgen van een gevechtssituatie waarin de grens tussen de vijand en de eigen troepen vervaagde, met verschrikkelijke gevolgen voor burgers.

Israëlische veiligheidstroepen hebben het vuur geopend op Israëli’s die ze aanzagen voor Hamas-strijders. Danielle Rachiel vertelt dat ze bijna is doodgeschoten na ontsnapping uit een festival in Ashkelon dat werd aangevallen. Ook ia het neerschieten van Adi Ohana door de Israëlische politie, verward met een Palestijnse strijder. De Israëlische media berichten over foutieve schietincidenten op Israëliërs. Een video toont een auto met verbrande lijken bij kibboets Be’eri, mogelijke slachtoffers van een Hellfire-raket, waarbij het onduidelijk is of dit Israëlische burgers of Hamas-strijders waren. VN-ambassadeur Gilad Erdan heeft foto’s van Hamas-geweld getoond, maar later bleken beelden verdwenen te zijn waarop Hamas-lijken te zien waren. Reddingswerkers in Israël zagen na 7 oktober vergelijkbare vernietiging als in Gaza na Israëlische aanvallen.

| dagblad suriname | Door: Redactie