• zondag 16 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

De groeiende voetafdruk van Rusland in Afrika

| dagblad suriname | Door: Redactie

DOOR DUNCAN MILJune 10, 2024 – Rusland ontpopt zich als de veiligheidspartner bij uitstek voor een toenemend aantal Afrikaanse regeringen, en verdringt daarmee traditionele bondgenoten als Frankrijk en de Verenigde Staten.

Onder leiding van Rusland hebben internationale spelers mogelijkheden gevonden om hun invloed te vergroten door opkomende regimes en nieuwe machtsbemiddelaars te steunen, en daarbij gebruik te maken van de groeiende golf van onvrede in de regio met het Westen.

De afgelopen drie jaar heeft Moskou een golf van staatsgrepen gesteund in zes landen in de Afrikaanse Sahelregio, die zich uitstrekte van Guinee aan de Atlantische Oceaan tot Soedan aan de Rode

Zee. Militaire staatsgrepen slaagden in Mali, Burkina Faso, Guinee, Niger en Gabon. Tegelijkertijd hadden drie andere landen – Tunesië, Tsjaad en Soedan – ‘constitutionele staatsgrepen’: de verwijdering van de legitieme regering door een illegale autoriteit, waarbij de wil van het volk werd omzeild.

In ruil voor veiligheidshulp voor de leiders van de Afrikaanse staatsgreep krijgt Moskou toegang tot mineralen, olie en andere hulpbronnen.

Volgens een studie van het EU-parlement heeft Moskou toegang gekregen tot goud en diamanten in de Centraal-Afrikaanse Republiek, kobalt in Congo, goud en olie in Soedan, chromiet in Madagaskar, platina en diamanten in Zimbabwe, en uranium in Namibië.

Mali, Burkina

Faso en Niger dwongen Franse en andere westerse troepen te vertrekken. Recentelijk gaf Niger in maart van dit jaar opdracht aan Amerikaanse troepen om hun uitgestrekte luchtmachtbasis 201 in Agadez te verlaten. Parijs trok in december zijn soldaten volledig terug uit Niger.

| dagblad suriname | Door: Redactie