• dinsdag 16 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

ECONOOM PETER SCHIFF VOORSPELT STATUS: EINDE AMERIKAANSE DOLLAR ALS RESERVEMUNT

| united news | Door: Redactie

Foto: Economist Peter Schiff | Bron: Moneywise

Economist Peter Schiff waarschuwt Amerikanen zich voor te bereiden op “een forse daling van de dollar.”

De oorzaak van zijn pessimistische vooruitzichten voor de Amerikaanse munt zal niemand verbazen die bekend is met Schiffs voorliefde voor investeringen in goud.

“Goud vertelt ons volgens mij dat de dollar weer zal dalen – en dit keer wellicht definitief,” zei de 61-jarige onlangs in de PBD Podcast van Patrick Bet-David.

De goudprijs steeg begin april naar recordhoogten, mede aangewakkerd door centrale banken die hun goudreserves versterkten te midden van geopolitieke spanningen.

“Ik denk dat de dollar van zijn voetstuk zal worden

gestoten,” voegde Schiff toe. “Hij zal naar mijn mening zijn status als reservemunt verliezen.”

Heeft hij gelijk over de toekomst van de dollar?

De-dollarisering

Schiff voorspelt een verschijnsel dat bekend staat als “de-dollarisering” – landen die afstand nemen van de dollar als reservemunt, ruilmiddel of rekeneenheid.

Het is waar dat de dollar de afgelopen jaren langzaam is gedaald. Volgens gegevens van het IMF is het aandeel van de dollar in de wereldwijd toegewezen vreemde valutareserves sinds begin 2016 met ongeveer 7% gedaald.

Centrale banken vertrouwen echter nog steeds sterk op de Amerikaanse dollar. De munt vertegenwoordigde in het vierde kwartaal van 2023 58,41% van de

reserves, vergeleken met 19,98% voor de euro, 5,7% voor de Japanse yen, 4,84% voor de Britse pond en 2,29% voor de Chinese yuan.

In plaats van zijn positie als wereldwijde reservemunt aan een andere valuta te verliezen, is Schiff meer geïnteresseerd in gegevens die laten zien dat centrale banken de dollar inruilen voor een glanzender en stabieler alternatief: goud.

“Goud is al doorgebroken,” vertelde hij Bet-David, verwijzend naar het feit dat centrale banken in 2023 goud in “breakneck tempo” kochten, volgens de World Gold Council (WGC). De netto-aankopen bedroegen dat jaar 1.037 ton, slechts 45 ton minder dan het record van 2022.

“Ik denk dat de wereld de dollar zal afwijzen, net zoals we goud in 1971 hebben afgewezen, en dat we terugkeren naar de gouden standaard,” voorspelde Schiff.

De gouden standaard is een monetair systeem, voornamelijk gebruikt van de jaren 1870 tot de jaren 1920, waarbij de waarde van valuta’s gekoppeld is aan een vastgestelde hoeveelheid goud.

Centrale banken kopen goud in hoog tempo

De goudprijs bereikte in april een recordhoogte en er is nog ruimte voor verdere stijging, aldus Shaokai Fan, Global Head of Central Banks bij de WGC.

Hij vertelde CNBC in maart: “Centrale banken, die de afgelopen twee jaar historische hoeveelheden goud hebben gekocht, blijven ook in 2024 sterke kopers.”

Er zijn veel redenen waarom centrale banken zich tot het edelmetaal wenden. Volgens de WGC zijn goudreserves aantrekkelijk vanwege de bewezen waarde van goud in tijden van crisis, de diversificatiemogelijkheden en het vermogen om op lange termijn waardevast te zijn en tegen inflatie te beschermen.

Als u overtuigd bent door Schiffs argument dat het einde van de dollar nabij is, zijn er eenvoudige manieren om de centrale banken na te bootsen en uw beleggingsportefeuille te versterken met goud.

U kunt bijvoorbeeld een Gold IRA openen – een type individuele pensioenrekening waarmee u kunt investeren in fysiek goud en andere edelmetalen, zoals munten, in plaats van aandelen, beleggingsfondsen en andere traditionele beleggingen. Dit biedt u de mogelijkheid om uw portefeuille te diversifiëren en uw financiën te stabiliseren – goud is doorgaans minder risicovol dan andere alternatieve beleggingen.

GEO|POLITIEK

GERELATEERD AAN: BRICS OVERWEEGT GOUDGEDEKTE MUNT TER UITDAGING VAN DE AMERIKAANSE DOLLAR

 

| united news | Door: Redactie